Groen & duurzaamheid

Schimmelschoonheid; een wereld op zich

Een beetje kippenvel bij bovenstaande foto’s? Mooi zo. Het is een prima waarschuwing van ons brein; schimmels zijn niet ongevaarlijk, zeker op voedsel niet. Soms is het voldoende om een stuk schimmel weg te snijden uit hard fruit, maar bij zachte soorten groeit het makkelijk naar binnen en infecteert het hele product.

24 April 2023 19:30Gewijzigd op 24 April 2023 19:39
beeld iStock
beeld iStock

Roept de schimmel in het petrischaaltje dezelfde reactie op als een verrotte citroen? Waarschijnlijk niet, want kijk eens wat een fascinerende wereld van kleuren en structuren er ontstaat. Zo kan iets wat vies is en soms zelfs gevaarlijk –bepaalde schimmels produceren giftige stoffen, mycotoxines– toch mooi zijn. Nog zo’n verrassende schoonheid aan schimmels: penicilline; ontdekt door Fleming en nu gebruikt als antibiotica.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Lekker vies

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer