Kerk & religieEenwording GKV/NGK

Synode over eenwording door GKV/NGK afgerond

De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) hebben zaterdag in Zoetermeer hun synode, die in oktober 2022 begon en die geheel gewijd was aan de eenwording van beide kerken, afgerond.

Redactie kerk
15 April 2023 15:38Gewijzigd op 18 April 2023 09:48
De voorzitters van de synode tonen het door hen ondertekende eenwordingsbesluit. beeld Martin Droog
De voorzitters van de synode tonen het door hen ondertekende eenwordingsbesluit. beeld Martin Droog

Het eenwordingsbesluit werd door de 54 afgevaardigden van beide kerken unaniem gesteund en daarna ondertekend door de twee voorzitters van de synode: Frans Schippers (NGK) en ds. Dinand Krol (GKV).

De nieuwe kerkorde werd aanvaard met één stem tegen. De tegenstemmer, ds. Gert Treurniet (gkv Vlaardingen), gaf in de pauze desgevraagd aan zich niet te kunnen vinden in de lossere binding aan de belijdenis waardoor de nieuwe kerkorde gekenmerkt wordt.

De synode werd afgesloten met een dankdienst waarin het heilig avondmaal werd gevierd. In die dienst sprak ds. Geert van Dijk (ngk Sliedrecht) over Lukas 10:9, waar beschreven wordt hoe Jezus Zijn discipelen twee aan twee uitzendt. Ds. Van Dijk: „Bij het nadenken hierover sloeg mijn fantasie wat op hol. Ik bedacht dat Petrus en Andreas, hoewel broers, vast weleens ruzie gehad zullen hebben. Petrus wilde het liefst ’s nachts vissen en wilde, ook omdat hij vijf kinderen had, veel vangen. Andreas was gemakzuchtiger en viste graag overdag. Dat maakte dat ze hun gezamenlijke grote boot moesten opdoeken en jarenlang gescheiden, met twee kleine bootjes, visten.”

20230415-RD-20164-19.jpg
beeld Martin Droog

Maar toen Jezus hen opzocht, waren ze toch weer bezig samen hun netten uit te werpen, aldus ds. Van Dijk. „Ook later stuurt Jezus zijn discipelen er weer twee aan twee op uit. Zo gaan ook onze beide kerken nu weer in één boot samen.”

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Schippers in het bijzonder Ad de Boer, die als voorzitter van de regiegroep „enorm veel werk” heeft verricht ten behoeve van de eenwording. Schippers noemde het „een schaduwkant” dat niet alle vrijgemaakt gereformeerde kerken op 1 mei, de formele herenigingsdatum, meegaan met de fusie. „Wat mij echter troost, is dat we zusters en broeders blijven in het geloof. En die band zal nooit verdwijnen.”

De tweede voorzitter, ds. Krol, wees erop dat hij in het proces van fusie en hereniging „God aan het werk heeft gezien”. Tegelijk stelde hij dat het fusieproces niet af is, maar dat dit regionaal en plaatselijk „verder uitgerold” moet worden. Nog dit jaar komt de synode alweer bijeen, te weten in Deventer, maar dan nu als synode van het nieuwe kerkverband, de Nederlandse Gereformeerde Kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer