Kerk & religiesynagoge van Maidenhead
Britse rabbijn Jonathan Romain bestudeert met gemeente Mattheüsevangelie

De Britse rabbijn en publicist dr. Jonathan Romain, verbonden aan de synagoge van Maidenhead, heeft het afgelopen halfjaar met een deel van zijn gemeente voor het eerst het Evangelie naar Mattheüs bestudeerd.

Redactie kerk
Mattheüs 26, waarin onder andere het laatste avondmaal wordt beschreven. beeld RD
Mattheüs 26, waarin onder andere het laatste avondmaal wordt beschreven. beeld RD

Dat liet hij vrijdag weten op Twitter. „Sommige mensen verzetten zich ertegen, maar het was erg verhelderend. Zo belangrijk om de heilige teksten van andere geloven te kennen; niet alleen die van jezelf.”

In zijn tweet verwijst rabbijn Romain naar een artikel deze week in het Engelse blad Church Times, waarin hij de ervaringen die hij en zijn gemeente tijdens het lezen van het Mattheüsevangelie opdeden uitvoerig beschrijft. ”Het Evangelie en het laatste avondmaal door Joodse ogen”, luidt de kop.

Romain: „Er is altijd sprake geweest van een disbalans: christenen zijn redelijk vertrouwd met het Oude Testament (dat wij bij voorkeur de Hebreeuwse Bijbel noemen), maar het Nieuwe Testament was voor Joden over het algemeen een no-go area. Voor ons was dit dus als vanuit het comfort van onze woning een vreemd gebied betreden, vergelijkbaar, vermoed ik, met hoe het voor christenen zou zijn om de Koran te lezen of de Hindoe- of Sikh-geschriften, ondanks de beschikbaarheid van Engelse vertalingen.”

De synagoge van Maidenhead, een stad van zo’n 60.000 inwoners aan de rivier de Thames, ten westen van Londen, rekent zichzelf tot het reform-jodendom, een meer liberale of progressieve stroming binnen het jodendom. Bij de synagoge zijn volgens haar site zo’n 900 gezinseenheden aangesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer