Noah de Jong (2001) uit Utrecht heeft met haar verhaal ”Het begin” de eerste prijs gewonnen van de verhalenwedstrijd ”Schrijf geschiedenis”. Deze wedstrijd werd afgelopen winter uitgeschreven door Driestar educatief, het HDC Centre for Religious History, het Reformatorisch Dagblad, de Vereniging van Christen-Historici (VCH) en uitgeverij De Banier.
De uitslag van de wedstrijd werd zaterdag in Gouda bekendgemaakt op het symposium ”Beladen Verleden” dat werd georganiseerd door HDC Centre for Religious History en de VCH. Het verhaal mocht zowel fictie als non-fictie zijn, moest berusten op waargebeurde, historische feiten van vóór 1960 en het thema familiegeschiedenis moest er een centrale rol in spelen.
Eersteprijswinnaar Noah de Jong studeert Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. De jury vindt dat ze meteen met haar eerste zinnen duidelijk maakt dat hier een echte schrijver aan het woord is. Haar inzending gaat over een vader die zijn kind in de armen houdt en dan in gedachten teruggaat in de tijd, naar de geschiedenis van zijn ouders in Nederlands-Indië. ”Hier is een auteur aan het woord die niet alleen fraaie zinnen kan schrijven en beeldend een verhaal kan vertellen, maar die zich tegelijk ook diepgaand wil bezinnen op de betekenis van wortels, afkomst, cultuur en geschiedenis. Ze schrijft concreet én filosofisch, lichtvoetig én diepgravend tegelijkertijd, in een prachtig verhaal dat de lezer aan het denken zet over de botsing van culturen, en over een van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis: de gebeurtenissen in Nederlands-Indië in de periode rondom de Tweede Wereldoorlog.”
Zo’n 85 aspirant-schrijvers deden mee aan de wedstrijd. Sommigen kozen voor een geschiedenis die ver in het verleden lag. Zij schreven bijvoorbeeld over de Franse tijd, over het Rampjaar 1672, over de Tachtigjarige Oorlog of over de Reformatie. Maar deze inzenders vormden een minderheid. De meeste verhalen gingen over de eigen familie, over de Tweede Wereldoorlog of over de Watersnoodramp van 1953. De hoofdpersonen van die verhalen varieerden van ”mijn opa” en ”mijn oma” tot ”een dominee in oorlogstijd” en ”een familie tijdens de Watersnoodramp”, aldus de jury.
De gemiddelde kwaliteit van de inzendingen viel de jury tegen. ”Veel inzenders blijken nog niet over voldoende schrijftechniek te beschikken. Daardoor zijn veel verhalen te clichématig, te uitleggerig, te weinig boeiend en te weinig origineel.” Toch waren er ook de nodige inzendingen die boven de middelmaat uitstaken en die de jury verrasten of aan het denken zetten.
Lees de verhalen van de overige genomineerden
Jan Willem Arkeraats uit Hardinxveld-Giessendam won de tweede prijs met het verhaal ”Venster van de eeuwen”; de derde prijs ging naar Margreet Bezemer-Visscher uit Culemborg. Zij schreef het verhaal ”Clara”.
Eervolle vermeldingen
Er waren vier eervolle vermeldingen. In alfabetische volgorde:
- E. Beens-van Schothorst, Genemuiden
- Aarnout van Gelder, Barendrecht
- Kees Moerman, Lelystad
- Annemarie Nobel, Lekkerkerk
De jury bestond uit Enny de Bruijn (Reformatorisch Dagblad), Froukje Hulsman-ten Hove (uitgeverij De Banier), Janneke de Jong-Slagman (Driestar educatief), Fred van Lieburg (HDC Centre for Religious History) en Arjan Nobel (Vereniging van Christen-Historici).