Apotheker VS onder vuur om weigering abortuspil
De Amerikaanse apotheekketen Walgreens is onderdeel geworden van de abortusstrijd in de VS omdat ze de abortuspil niet verstrekt in staten waar dit is verboden.
De gouverneur van Californië, de Democraat Gavin Newsom, beschuldigt Walgreens ervan te zwichten voor „extremisten”. Hij zegt dat zijn regering het miljoenencontract met de apotheker daarom niet zal verlengen.
Democratische leden in het Congres maken zich zorgen over de „nood” van vrouwen die tegen hun zin zwanger zijn. Zij roepen het bedrijf op de abortuspil te blijven verstrekken, ook in die staten waar dit wettelijk is verboden.
Walgreens besloot om de verstrekking van deze pil te stoppen nadat twintig procureurs-generaal (pg’s) vorige maand in een brief waarschuwden voor juridische gevolgen als het bedrijf het middel in hun staten zou blijven distribueren. Het gaat om mifepriston, een pil die uitsluitend is bedoeld om een zwangerschap te beëindigen. Het afbreken van zwangerschap door het innemen van mifepriston is de meest voorkomende vorm van abortus in de VS.
De twintig pg’s waren allen afkomstig uit staten waar het afbreken van een zwangerschap is verboden. In een reactie op de brief maakte Walgreens duidelijk zich te voegen naar de wetten van de verschillende staten. Daarbij gaat het niet alleen om het verstrekken van het middel in fysieke apotheken, maar ook om het verzenden per post.
De Democratische senator Elizabeth Warren vraagt in een brief aan Walgreens om zich in te zetten voor de verkoop van mifepriston, zelfs in staten waar wetgeving het gebruik verbiedt. „De weigering om een medicijn af te geven dat legaal en veilig is voor patiënten in nood, zou een verraad zijn aan uw klanten en uw toewijding om de gezondheid en het welzijn van iedereen in Amerika te verdedigen”, zo schreef de vooraanstaande senator.
Aansporen
Haar partijgenoot, senator Richard Blumenthal stelt zich op het standpunt van gouverneur Newsom. Blumenthal belooft dat als Walgreens weigert zijn beleid te veranderen hij „consumenten gaat aansporen om met hun voeten en hun portemonnee te stemmen en gewoon ergens anders heen te gaan voor hun medicijnen”.
De regering-Biden spant zich momenteel in om maatregelen te treffen waardoor de abortuspil beschikbaar blijft, ook in staten waar het verboden is die te verstrekken.
De Democratische senator Catherine Cortez Masto zegt bang te zijn voor een „hellend vlak”. Zij waarschuwt het bedrijf om niet te stoppen met het uitreiken van mifepriston in staten waar abortus nog niet definitief is verboden.
Walgreens zegt in een verklaring dat het zal doorgaan met het verkopen van mifepriston „in elk rechtsgebied waar het wettelijk is toegestaan”.
Zwijgen
Het bedrijf is niet het enige dat een weg zoekt in de lappendeken van abortusregels waarvan in de VS sprake is. Maar het is nu het mikpunt van kritiek van de prochoicebeweging omdat andere apothekers die landelijk opereren, zwijgen over hun beleid. Daarbij gaat het om concurrenten als Albertsons, Costco, CVS, Kroger en Walmart.
Rachel Rebouché, decaan van de Temple University Beasley School of Law, zegt: „Ik denk dat andere bedrijven waarschijnlijk heel nauwlettend in de gaten houden wat de repercussies voor Walgreens zijn. Wat gebeurt er in de publieke opinie? Gaat Walgreens klanten verliezen of niet?”
Daarbij wijst Rebouché op de „dynamiek” van het juridisch landschap. „Wetten worden voortdurend aangepast. Het is voor apothekers moeilijk om te weten wat ze moeten doen. Maar gehoorzaamheid aan wetten van een staat is verstandig.”