Kerk & religiezending
Ds. Marten Visser: Mensen hebben christenen in hun omgeving nodig

Op de ranglijst ”Onbereikte volken” van zendingsorganisatie GlobalRize vallen twee dingen op, aldus directeur ds. Marten Visser: hoe hoog de Bengalen er bovenuit steken en het grote aantal volken uit India.

Marten Visser, directeur GlobalRize Nederland. beeld Anton Dommerholt
Marten Visser, directeur GlobalRize Nederland. beeld Anton Dommerholt

Dat laat Visser donderdag desgevraagd in een reactie op de ranglijst weten. „De Bengalen voeren de lijst aan. Het aantal niet-bereikten onder dat volk is twee keer zo groot als onder de Shaikhs in Zuid-Azië, die op de tweede plek op de ranglijst staan. Dat is opvallend.”

De internetzendingsorganisatie brengt voor de derde keer een ranglijst uit. Het criterium om op de lijst terecht te komen, is dat minder dan één op de honderd mensen van een volk christen is. Ds. Visser: „Het is moeilijk om te definiëren wie er nog niet bereikt is. Het kan zijn dat mensen ooit iets gehoord hebben over het christendom, maar dat ze de inhoud van het Evangelie niet kennen. Om mensen onder de noemer ”bereikt” te laten vallen, moeten ze iemand in hun omgeving hebben die christen is, die hen kan laten horen en zien wat het betekent om christen te zijn. Daarom werken we met dit criterium”, licht ds. Visser toe. „Als minder dan één op de duizend mensen van een volk christen is, dan heeft de overgrote meerderheid van zo’n volk nog nooit het Evangelie gehoord. Dat is ook het geval in Bangladesh. Er zijn daar zeker wel kerken; het is niet zo dat geen enkele Bengaal ooit van het Evangelie heeft gehoord. Wel heeft de overgrote meerderheid van de Bengalen nooit een persoonlijke ontmoeting met een christen gehad die over Jezus vertelde.”

De volken die op de lijst staan, zijn lastig te bereiken, volgens Visser. „Het grootste gedeelte daarvan bevindt zich in de moslimwereld. Het is vaak moeilijk en gevaarlijk om daar het Evangelie te brengen. Ook in India valt dat niet mee, omdat het land erop gespitst is om buitenlanders buiten te houden. Indiase christenen hebben echter wel mogelijkheden om het Evangelie te brengen. Gelukkig vallen er voor internetzending wel grenzen weg, dat is fijn voor onze organisatie. Al is dat niet alles. Uiteindelijk is het heel hard nodig dat mensen christenen tegenkomen en dat er kerken ontstaan”, aldus Visser.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Zending

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer