Economie
CNV-onderzoek: Meerderheid werkenden wil kortere werkweek

Moet de werkweek korter worden? Niet minder dan 58 procent van de Nederlanders vindt van wel. Dat blijkt uit een nieuw CNV-onderzoek, uitgevoerd door opiniepeiler Maurice de Hond onder een representatieve groep van 3.000 werkenden.

beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Volgens CNV tonen de onderzoeksresultaten aan dat Nederland zo snel mogelijk moet overgaan op een 30-urige werkweek. Dat is volgens de vakbond de ultieme oplossing voor de huidige knellende arbeidsmarkt. „Miljoenen werkenden zitten momenteel muurvast”, stelt voorzitter Piet Fortuin.

Hij ziet dat steeds meer Nederlanders werk en privé nauwelijks meer kunnen combineren. Fortuin: „Het wringt tussen de zorg voor kinderen en mantelzorgtaken aan de ene kant en de steeds hogere werkdruk op een krappe arbeidsmarkt aan de andere kant. Een kortere werkweek gaat Nederland meer lucht geven.”

De CNV-voorman wijst naar een onderzoek in Groot-Brittannië, waar het afgelopen halfjaar een grote proef met de vierdaagse werkweek werd uitgevoerd. Werknemers bleken efficiënter te werken en ze voelden zich vitaler. „Zo’n kortere werkweek werkt dus uitstekend”, concludeert Fortuin.

De helft van de respondenten in het CNV-onderzoek ervaart momenteel een hoge werkdruk. Een meerderheid van 57 procent denkt dat de kortere werkweek het aantal burn-outs vermindert en tot een lager ziekteverzuim leidt.

Knipsel.PNG
beeld RD

Volgens Fortuin zitten zo’n 1,7 miljoen Nederlanders tegen een burn-out aan. „Het ziekteverzuim is hoger dan ooit. Bijna de helft van het ziekteverzuim komt door werkstress, blijkt uit recente TNO-cijfers. Dit verzuim kost 3,3 miljard euro per jaar. Uit het Britse onderzoek bleek dat de burn-out ratio met 71 procent daalde. Een miljardenbesparing ligt dus voor het oprapen,” stelt Fortuin.

Veel werkgevers willen dat meer mensen gaan werken vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Fortuin noemt dat echter „een volstrekt achterhaalde jaren 50-oplossing”. Werkgevers vergeten volgens hem dat steeds meer mensen onbetaald werk doen, zoals mantelzorg en de opvoeding van kinderen.

Fortuin weet waarover hij praat; hij heeft zelf twee jaar voor zijn dementerende moeder gezorgd. „Toen merkte ik hoe moeilijk het is: je werk gaat door maar ondertussen heb je ook een andere verantwoordelijkheid.”

De helft van de ondervraagden in het CNV-onderzoek verwacht dat een kortere werkweek de kans vergoot om gezond hun pensioen te halen. Fortuin: „We moeten steeds langer doorwerken, met minder mensen. Het is dus niet de vraag óf we de vierdaagse werkweek gaan invoeren, maar wanneer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer