Christenvervolgingchristenvervolging

China scherpt vervolging van christenen aan

De Communistische Partij van China heeft vorig jaar de vervolging van christenen verscherpt. Dat gebeurde in aanloop naar het twintigste partijcongres, meldt The Christian Post op basis van waarnemingen van mensenrechtenorganisatie ChinaAid.

Redactie kerk
22 February 2023 16:07Gewijzigd op 23 February 2023 14:41
Huisgemeente in Shunyi Beijing, China. beeld Wikimedia
Huisgemeente in Shunyi Beijing, China. beeld Wikimedia

Een toenemend aantal voorgangers van christelijke huisgemeenten is in het afgelopen jaar beschuldigd van fraude om zo hun activiteiten in te perken. Het betalen van tienden en offergaven in kerken zou onwettig zijn. Ook was er in 2022 sprake van strengere censuur op religieuze uitingen op het internet.

China erkent slechts vijf religieuze groeperingen; deze accepteren de invloed van de regering op hun doen en laten. Christenen uit niet-geregistreerde kerken worden het zwaarst getroffen door de vervolging.

ChinaAid, dat is gevestigd in de Verenigde Staten, bracht afgelopen week het jaarlijkse rapport over de situatie in China uit. De organisatie houdt nauwgezet bij in hoeverre er in China sprake is van christenvervolging. Daarnaast biedt ChinaAid hulp aan mensen in China die vanwege hun geloof in problemen komen.

Arrestaties

In het rapport van ChinaAid staat dat de autoriteiten de in juni 2022 bijgewerkte ”Maatregelen voor het financiële beheer van locaties voor religieuze activiteiten” gebruikten om aanklachten tegen huiskerken te verzinnen.

Verschillende predikanten en ouderlingen van huiskerken in China zijn naar de gevangenis gestuurd. Onder hen is ds. Hao Zhiwei van de Ezhou-huiskerk in de provincie Hubei; hij werd tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ouderling Hao Ming en ouderling WuJiannan van de Qingcaodi-kerk in de provincie Sichuan riskeren een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

Toewijding

Directeur Bob Fu van ChinaAid maakt zich ernstige zorgen over de manier waarop het communistische regime ook de door de staat erkende kerk behandelt. „Eerder vroegen ze om enige trouw aan de Communistische Partij, maar sinds het twintigste Nationale Partijcongres wordt de nadruk gelegd op toewijding aan partijleider Xi Jinping.”

Volgens Fu willen de autoriteiten de partijgetrouwe kerken niet alleen controleren, maar hopen ze die te laten verdwijnen. „De internationale gemeenschap moet op de hoogte zijn van deze trends en ontwikkelingen, aangezien China op het wereldtoneel een steeds belangrijkere rol speelt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer