Binnenland
Umc’s Utrecht en Leiden niet blij met plan kinderhartchirurgie

Het UMC Utrecht is „enorm teleurgesteld” dat zorgminister Ernst Kuipers het specialistische centrum voor kinderhartchirurgie daar niet wil openhouden. „Het is onbegrijpelijk dat in dit voorgenomen besluit het belang van instellingen boven dat van de kwaliteit en continuïteit van zorg voor patiënten gaat”, stelt het ziekenhuis. Ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat de specialistische zorg in het centrum eveneens moet stoppen, zegt „onaangenaam verrast” te zijn.

ANP

De twee centra in Rotterdam en Groningen wil Kuipers openhouden, maar zowel dat in Utrecht als dat in Leiden/Amsterdam moet dus op den duur stoppen met operaties bij kinderen met een aangeboren hartafwijking en complexe operaties bij volwassenen. Eerder leek de voorkeur juist nog uit te gaan naar Rotterdam en Utrecht. „We zijn enorm teleurgesteld in het voorgenomen besluit van de minister om in de toekomst complexe interventies bij volwassenen en interventies bij kinderen niet langer in het UMC Utrecht te laten plaatsvinden”, aldus het ziekenhuis. Ook het LUMC staat „uiteraard niet achter” het plan.

Kuipers wil ‘een transitieperiode’ van 2,5 jaar. Daarna mogen de UMC’s in Utrecht en Leiden/Amsterdam nog wel ingrepen uitvoeren bij volwassenen met minder complexe aangeboren hartafwijkingen, en ook onder meer poliklinische afspraken en controles kunnen er blijven doorgaan. De minister heeft zijn plannen nu voorgelegd aan de ziekenhuizen, die twee weken hebben om erop te reageren. Over de hartcentra wordt al lange tijd gesproken. Kuipers wil de zorg concentreren, omdat de centra die overblijven dan meer patiënten behandelen. Het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Groningen zijn juist erg te spreken over het plan.

In Utrecht wordt ook al langer gewerkt aan meer samenwerking tussen de kinderhartzorg in het UMC en de kinderoncologie-afdeling van het Prinses Máxima Centrum voor kinderen met kanker. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld soms als gevolg van chemotherapie een zwakker hart gekregen. Het UMC zegt het dan ook te „betreuren” dat de „letterlijke en figuurlijke brug” tussen het kinderhartcentrum en het Prinses Máxima Centrum, die volgens het ziekenhuis uniek is, in de plannen van Kuipers deels wordt afgebroken. „Dit betekent onnodige vervoersbewegingen voor ernstig zieke kinderen met kanker en een veiligheidsrisico voor kinderen, die in acute situaties de expertise van een kinderthoraxchirurg of kinderanesthesist nodig hebben.”

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) meldde vorige week dat de ziekenhuizen onderling niet tot een besluit konden komen over welke centra het beste open konden blijven. De federatie gaf de opdracht terug aan de minister. De NFU laat maandag weten wel te overleggen met de umc’s en de minister „om te komen tot een reëel transitietraject” en tot maatregelen die de situatie kunnen verzachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer