Politieksalderingsregeling
Afbouw salderingsregeling aan zijden draad

In de Tweede Kamer blijven GroenLinks, PvdA, PVV en SP zich keren tegen het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dat bleek donderdag in een Kamerdebat.

Redactie politiek
Jetten. beeld ANP, Paul Dijkstra
Jetten. beeld ANP, Paul Dijkstra

Het verzet van de vier brengt de steun voor de afschaffing in de Tweede Kamer niet in gevaar; daar kan klimaatminister Jetten zich verlaten op de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU. Die hebben in de Eerste Kamer echter geen meerderheid, dus de kans is groot dat de afbouwswet daar alsnog strandt.

Het kabinet en de coalitiepartijen willen de salderingsregeling vanaf 2025 in zes jaar afbouwen. Bezitters van zonnepanelen mogen onder die regeling de goedkope stroom die zij in de zomer terugleveren aan het net wegstrepen tegen de duurdere stroom die zij in de wintermaanden afnemen bij hun energieleverancier.

De weggestreepte energie wordt niet belast. De fiscus loopt dus inkomsten mis en ook de energieleveranciers maken kosten. Die brengen zij vervolgens bij alle gebruikers in rekening, dus ook bij burgers zonder zonnepanelen. Hun nota is daardoor jaarlijks zo’n 200 tot 300 euro hoger.

De regeling is volgens het kabinet niet meer nodig omdat zonnepanelen goedkoper zijn geworden. Daardoor blijft het interessant om erin te investeren, denkt Jetten, zeker bij de huidige, zeer hoge elektriciteitsprijzen. Hij is bovendien bereid wettelijk vast te leggen welk bedrag energiebedrijven eigenaren van zonnepanelen minimaal moeten betalen voor de teruggeleverde stroom.

De salderingsregeling pakt tot nu toe vooral gunstig uit voor huizenbezitters. Eén op drie van hen heeft inmiddels zonnepanelen en bij huurders is dat maar één op de zes. Om die reden willen zowel PvdA als GroenLinks van de subsidie af, zo valt te lezen in hun verkiezingsprogramma’s. Maar tot ergernis van Jetten tapten zij donderdag, evenals vorige week, uit een ander vaatje. Volgens hen moet Jetten als eerste een inhaalrace in gang zetten voor huurders en zorgen dat het aantal zonnepanelen op daken van huurwoningen flink gaat stijgen. Donderdag eisten de beide partijen concrete streefdoelen en een plan van aanpak.

Draai

Het debat eindigde in mineur toen partijen er niet uitkwamen en elkaar verwijten gingen maken.

Jetten zei dat hij wel met woningcorporaties in gesprek wil, maar benadrukte dat zij de lasten voor huurders ook kunnen verlagen door te zorgen voor betere isolatie. Ook herinnerde hij GroenLinks en PvdA aan hun verkiezingsprogramma’s.

Volgens CDA-Kamerlid Bontenbal durven de twee linkse partijen de zonnepanelenbezitters in hun achterban niet tegen de haren in te strijken omdat de Provinciale Statenverkiezingen eraan komen. VVD-woordvoerder Erkens vond dat GroenLinks en PvdA zelf een plan van aanpak hadden kunnen presenteren voor meer zonnepanelen op huurwoningen.

PVV-woordvoerder Kops suggereerde vorige week in het debat dat de PVV de afbouwregeling zou steunen, maar na het debat kwamen hij en PVV-partijleider Wilders daar via de sociale media op terug. Voor mensen die al panelen hebben, moet de salderingsregeling als het aan de PVV ligt, blijven. Vragen over die draai wachtte de PVV’er donderdag niet af. Hij maakte zich uit de voeten voor zijn collega-Kamerleden hem aan de tand konden voelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer