Kerk & religieHomoseksualiteit

Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet uit wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen „onrechtvaardig”. De Rooms-Katholieke Kerk moet helpen daar een einde aan te maken.

Redactie kerk
26 January 2023 11:22Gewijzigd op 4 April 2023 13:28
Paus Franciscus, woensdag tijdens een dienst in de basiliek van Sint-Paulus buiten de Muren in Rome. beeld EPA, Ettore Ferrari
Paus Franciscus, woensdag tijdens een dienst in de basiliek van Sint-Paulus buiten de Muren in Rome. beeld EPA, Ettore Ferrari

„Homoseksueel zijn is geen misdaad”, zei Franciscus dinsdag tijdens een interview met Associated Press (AP). Hij erkende dat in sommige delen van de wereld bisschoppen het prima vinden dat homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat. Geestelijken dienen lhbti’ers echter met „tederheid, zoals God dat ook voor een ieder van ons heeft”, te laten voelen dat ze welkom zijn in de kerk.

Paus Franciscus deed zijn uitspraken in de week voor zijn bezoek aan de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. In dat laatste land is homoseksualiteit strafbaar. Wereldwijd gaat het om 67 landen, aldus de mensenrechtenorganisatie Human Dignity Trust. Elf landen kunnen de doodstraf opleggen.

Zonde

In het gesprek met AP citeerde de paus de Catechismus van de Katholieke Kerk. Daarin staat dat homoseksuelen niet gediscrimineerd mogen worden. Het leerboek noemt de homoseksuele praxis „intrinsiek ongeordend”.

In het interview, dat in Vaticaanstad plaatsvond, blijft het onduidelijk of Franciscus de homoseksuele praxis een zonde vindt. „Het is geen misdaad”, stelt hij. „Ja, maar het is een zonde. Prima, maar laten we eerst een onderscheid maken tussen een misdaad en een zonde.” Gebrek aan naastenliefde is ook een zonde, aldus de paus.

Synodale weg

Paus Franciscus waarschuwde verder voor het hervormingsproces –de zogeheten synodale weg– in de Duitse Rooms-Katholieke Kerk, waarin wordt nagedacht over gehuwde priesters, vrouwelijke geestelijken en de kerkelijke zegening van koppels van hetzelfde geslacht. In het interview zei de paus dat hoewel dialoog goed is, „de Duitse ervaring niet helpt”. Hij gaf aan dat het proces tot nu toe door de „elite” wordt geleid, terwijl het moet gaan om „het gehele volk van God” en de eenheid daarvan.

Aftreden

De paus zei verder dat hij in goede conditie verkeert. Een lichte botbreuk in zijn knie na een val is genezen. „Ik ben in goede gezondheid. Voor mijn leeftijd ben ik normaal”, aldus de 86-jarige paus.

Franciscus gaf aan dat zijn voorganger Benedictus XVI, die in 2013 aftrad en vorige maand overleed, „de deur opende” voor de mogelijkheid om ook zelf af te treden. De paus herhaalde dinsdag dat als hij zal aftreden, hij emeritus bisschop van Rome genoemd wil worden –en niet emeritus paus– en in het huis voor gepensioneerde priesters van het bisdom Rome zal gaan wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer