Winterdijk worstelt met warm blijven
Een oud gebouw waarbij de warmte het raam uitvliegt en oudere mensen bij wie de huiskamertemperatuur echt niet lager kan: hoe is dat met de huidige energieprijzen vol te houden? Volgens bestuurder Cor van de Craats moet Huize Winterdijk dringend worden aangepast.
In de gangen van het woonzorgcentrum in Gouda heerst rond het middaguur een bescheiden drukte. Op stoelen bij de ingang zitten enkele ouderen gezellig bij elkaar. Twee personeelsleden zijn naast de deur in gesprek. Bij de lift wordt een bewoner van Winterdijk de weg naar zijn appartement gewezen. Een vrouw die de leeftijd van de zeer sterken al is gepasseerd, krijgt van een medewerkster haar warme maaltijd. Ze gaat die in haar woninkje opeten. Spruitjes en aardappelen staan vandaag op het menu.
„Dat ruikt goed”, zegt Van de Craats, terwijl hij zijn bestuurskamer uit stapt. De kamer is gevestigd in de gang waar naar verwachting over ruim een jaar een uitbreiding met acht verpleeghuisplaatsen zal zijn gerealiseerd. Van de Craats staat sinds anderhalf jaar aan het roer van Huize Winterdijk. Het grootste deel van het gebouw is zo’n vijftig jaar oud. Een kleiner deel kwam in 2011 tot stand. Dat laatste is vrij goed geïsoleerd.
„We verbruiken per jaar voor ongeveer 100.000 euro aan gas en 80.000 euro aan elektriciteit. De kosten zijn de afgelopen twee tot drie jaar met zo’n 10 tot 15 procent gestegen”, vertelt de bestuurder. Het gas wordt collectief ingekocht en doorberekend aan de bewoners. Elektra kopen zij zelf in bij hun eigen leverancier.
Winterdijk telt 160 wooneenheden met één of twee personen en daarnaast een verpleegafdeling met ruimte voor 31 mensen. Van de Craats toont een rapport van een Gouds bedrijf dat met een drone metingen rond Winterdijk heeft verricht. Op animaties is te zien waar met name het oude deel van het gebouw warmte ‘lekt’. Duidelijk zichtbaar is dat met name rond de aluminium kozijnen als het ware voor de buitenlucht wordt gestookt. De warmte vliegt letterlijk het raam uit. Overigens is een groot nadeel ook dat het gebouw op palen staat. „Aan de onderkant verliezen we daardoor veel energie. Daar is weinig aan te doen.”
Reduceren
Bewoners dringen bij Van de Craats regelmatig aan op het zuinig omgaan met de energie. En van overheidswege heeft hij de plicht om het verbruik te reduceren. „Ook vanuit onze identiteit moeten we nadenken over duurzaamheid. We hebben de taak om de aarde te bewonen en te bebouwen. We moeten er echt zorgvuldiger mee omgaan. Het is wel zo dat de Heere zelf Zijn schepping in stand houdt.”
Dat laatste ontslaat de mens volgens hem niet van de plicht om zuinig met energie om te gaan. Besparen is echter geen eenvoudige zaak. „Op de gangen moet dag en nacht licht branden. Daar hebben we nu wel led-lampen. Dat scheelt.” De stroom voor de gezamenlijke ruimtes wordt door Huize Winterdijk zelf ingekocht. „De thermostaat staat standaard op 21 graden. Dat kan niet anders.” De cv-ketels worden op afstand gemonitord. Daar hebben bewoners geen invloed op.
Er wordt hard gewerkt aan plannen om het energieverbruik terug te dringen. „Mijn voorgangers hebben al geregeld dat er zonnepanelen kwamen. Die zijn vorig jaar gelegd.” Veel ingrijpender zijn verbouwingsplannen. „Ik ben met een architect en installateurs in overleg om een glaswand rond het hele gebouw te plaatsen. Dat zie je bij bedrijven ook vaak. Zo’n glaswand kan de kou tegenhouden.”
Keuken
Ook bij de centrale keuken kan worden bespaard. „We koken nu nog op gas. Dat kan anders.” In de appartementen wordt inductie gebruikt.
Huize Winterdijk kan momenteel het hoofd nog boven water houden. Van de Craats hoopt wel dat de overheid werk gaat maken van subsidies voor zorginstellingen rond het energieverbruik.
Overigens zijn de energieprijzen niet het enige punt van zorg. „Het afgelopen halfjaar hebben we 10 tot 15 procent meer kosten gemaakt voor eten, drinken en schoonmaakmiddelen. De prijzen zijn sinds de oorlog in Oekraïne gestegen. We koken momenteel 110 maaltijden per dag. Die kosten berekenen we niet volledig door aan de bewoners. We moeten ook coulant zijn voor de ouderen. Zij hebben ons land groot gemaakt.”