„Wie handig is, kan duizenden euro’s aan montagekosten besparen”
In zes jaar tijd heeft de familie Vlot uit Hardinxveld-Giessendam de nodige energiebesparende maatregelen in haar huis doorgevoerd. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op. Vader Vlot rekent het graag voor.
Nijs Vlot, de 64-jarige vader van het gezin, heeft alle energiebesparende maatregelen nauwkeurig bijgehouden. Hij kijkt in zijn papieren. In 2015 begint hij met het vervangen van de ramen in de woonkamer, vertelt hij. „Er zit nu HR++ glas in. De investering van 1200 euro hebben we inmiddels terugverdiend. Het nieuwe glas levert een besparing van minstens 15 procent in de stookkosten op.”
Daarna krijgt Vlot krijgt de smaak te pakken. Er komen twaalf zonnepanelen op het dak en de vloer van de begane grond laat hij isoleren. Een deel van de werkzaamheden laat hij uitvoeren, maar de meeste doet hij zelf. Zo plaatst Vlot een warmtepompboiler op zolder en airco’s in de woonkamer en een slaapkamer om die ruimtes te verwarmen. Daarbij voorziet hij het in 1989 gebouwde huis eigenhandig van mechanische ventilatie met vochtsensoren. „Ik ben servicemonteur bij een installatiebedrijf, dus ik ben best handig”, vertelt hij met een glimlach.
Zodoende heeft Vlot duizenden euro’s aan montagekosten weten uit te sparen. Maar wie zelf geen klusser is, kan ook aanzienlijk minder geld uitgeven door verder te kijken dan zijn neus lang is. Vlot: „Mijn warmtepompboiler is van het vrij onbekende merk Ferroli. Ik heb er 1275 euro voor betaald. Bekende merken als Remeha of Nefit kosten al gauw het dubbele. Met de overheidssubsidie van 1250 euro kostte die boiler van Ferroli me dus vrijwel niets. Bij zo’n duur merk had ik alsnog een flink bedrag moeten bijleggen.”
Vlot is het gelukkigst met zijn twaalf zonnepanelen. Die leveren hem het grootste rendement op. „Ze hebben mij 6000 euro gekost, maar mijn energierekening valt nu wel jaarlijks 1000 euro lager uit.”
Diaconie
Wie niet weet waar hij moet beginnen bij het verduurzamen van zijn huis, krijgt vaak te horen dat isoleren prioriteit heeft. Daar kijkt Vlot anders tegenaan. Hij adviseert om eerst, vanwege het hoge rendement, te investeren in zonnepanelen. Veel gezinnen hebben hier het geld echter niet voor, weet ook Vlot.
Maar daar heeft Vlot over nagedacht. Volgens hem hebben veel diaconieën een flinke buffer opgebouwd. Tegelijkertijd ziet hij dat er gemeenteleden zijn die geen geld hebben om te verduurzamen. „De kerk zou hun het benodigde bedrag kunnen lenen”, vindt hij.
Omdat de energienota na het plaatsen van zonnepanelen aanzienlijk lager uitvalt, komen huishoudens minder snel in de financiële problemen. Daardoor hoeven uiteindelijk minder gezinnen bij de diaconie aan te kloppen, redeneert Vlot.
De totale kosten van alle energiebesparende maatregelen raamt Vlot, na aftrek van subsidies, op 12.000 euro. Dat is weliswaar een aanzienlijk bedrag, maar op de lange termijn betaalt zich dat uit. „Als ik niets had ondernomen was ik in 2022 zo’n 2850 euro kwijt geweest aan energie. Dankzij alle maatregelen kom ik nu uit op 500 euro. We besparen hiermee dus 2350 euro per jaar.”
Sparen
Wie echt wil bezuinigen, doet er dus wijs aan om meerdere energiebesparende maatregelen te nemen, stelt Vlot. Maar hoe komt een doorsnee gezin aan het geld hiervoor? Vlot weet wel een strategie. „Stel, je begint met zonnepanelen. De besparing die dit maandelijks oplevert, kun je opzij zetten. Zodoende ‘spaar’ je voor de volgende maatregel. Heb je die doorgevoerd, dan kun je weer voor de volgende sparen door het uitgespaarde geld weer opzij te zetten. Zo ga je door.”
Vlot heeft ook kleinere aanpassingen in zijn woning doorgevoerd. Zo heeft hij een isolerende voordeur aangeschaft. Dankzij een isolerende vulling houdt die de kou buiten en de warmte binnen. „Alle kleine beetje helpen”, aldus Vlot.
Maar Vlot wil ook nog een grotere investering doen. In 2023 wil hij geen gebruik meer maken van gas. Om zijn huis te verwarmen, zal hij daarom moeten terugvallen op elektriciteit. „Met vier extra zonnepanelen op mijn schuurdak kan ik genoeg stroom opwekken om helemaal van het gas af te komen”, zegt Vlot. „Daar ga ik dus binnenkort naar kijken.”