Buitenlandregering Israël
Premier Netanyahu stuurt minister weg maar behoudt meerderheid

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag minister Aryeh Deri van de religieuze Shaspartij ontslagen, nadat het hooggerechtshof diens benoeming ongeldig had verklaard. Tot een regeringscrisis zal de maatregel vermoedelijk niet leiden.

Aryeh Deri (midden). beeld AFP, RONEN ZVULUN
Aryeh Deri (midden). beeld AFP, RONEN ZVULUN

De opperrechters oordeelden afgelopen woensdag al dat Deri zijn positie als minister van Binnenlandse Zaken en Gezondheid niet kan behouden omdat hij een voorwaardelijke celstraf en een boete kreeg wegens belastingontduiking. Netanyahu wachtte echter tot de kabinetsvergadering van zondag om aan het vonnis gehoor te geven.

Onlangs nam het Israëlische parlement een wet aan die het mogelijk maakt dat iemand met een voorwaardelijke veroordeling toch als bewindspersoon kan dienen. Het hooggerechtshof veegde deze bepaling echter van tafel met een beroep op het principe van ”onredelijkheid”. De benoeming van Deri is volgens het hof „totaal onredelijk”. Niet alleen vanwege de veroordeling van Deri, maar ook omdat hij destijds in het pleidooi voor zijn zaak had beloofd niet meer in de politiek terug te keren.

Even zag het ernaar uit dat de uitspraak van het hof tot een kabinetscrisis zou leiden. De Shaspartij van Deri heeft elf zetels in het parlement en is cruciaal om de regering van Netanyahu van een meerderheid in de volksvertegenwoordiging te verzekeren.

Een van de andere Shasministers verklaarde al voor het vonnis van het hof dat er geen regering meer zou zijn zonder Deri als minister. Inmiddels lijkt de partij zich neer te leggen bij een opvolger van de ontslagen bewindsman. Bovendien behoudt Deri zijn positie als vicepremier, maar dat is voornamelijk een ceremoniële functie. Het is nog onduidelijk of hij daarmee ook het recht heeft kabinetsvergaderingen bij te wonen. Mogelijk wordt hij als waarnemer uitgenodigd.

Betoging

Normaal gesproken gaat de portefeuille van een ontslagen minister automatisch tijdelijk naar de premier. Dat kan in dit geval niet omdat er een strafrechtelijke aanklacht tegen Netanyahu loopt. De regeringsleider zal dus enige haast moeten maken met het vinden van een opvolger.

Netanyahu beloofde zondag overigens wel dat hij „alle mogelijke juridische middelen” zal aanwenden om Deri terug in de regering terug te krijgen. De enige mogelijkheid daartoe lijkt vooralsnog het doorvoeren van de omstreden juridische hervormingen, die minister van Justitie Yariv Levin in de maak heeft. Die bepalen onder andere dat het parlement besluiten van het hooggerechtshof kan terugdraaien.

Intussen gingen Israëliërs zaterdagavond opnieuw massaal in Tel Aviv de straat op om tegen de nieuwe regering te protesteren. Met ruim 100.000 deelnemers was het de grootste betoging tot nu toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer