Binnenland

Inspectie: kraamzorg duurt soms korter vanwege personeelstekort

Ouders van pasgeborenen krijgen soms korter kraamzorg als gevolg van personeelstekorten, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Ook blijft er in sommige delen van het land „weinig aanbod” van kraamzorg over, omdat bedrijven door tekort aan personeel hun werkgebied moeten verkleinen. Dat speelt volgens een woordvoerder vooral in de grensregio’s.

ANP
12 January 2023 14:30Gewijzigd op 12 January 2023 16:54

De inspectie bezocht zes grote kraamzorgbedrijven, die samen 28 procent van de kraamzorg in Nederland vertegenwoordigen. In totaal zijn er ruim tweehonderd grote en kleinere bedrijven die kraamzorg bieden, met in totaal ongeveer 9000 kraamverzorgenden. „Eigenlijk zijn er zo’n 11.000 nodig”, zegt de inspectie.

Het wettelijke minimum aan kraamzorg is 24 uur, „standaard” krijgen nieuwe ouders 49 uur kraamzorg, verdeeld over zeven of acht aaneengesloten dagen. De kraamzorg wordt nu soms „iets korter” dan dat standaardaantal uren gegeven, aldus de inspectie, „als het personeel bij een piek in het aantal geboorten ergens anders nodig is”. Om hoeveel uren het precies gaat kon de inspectie donderdag niet zeggen, maar volgens de woordvoerder zakt het aantal in elk geval nergens onder het wettelijk minimum.

Verder krijgen gezinnen steeds vaker te maken met meerdere kraamverzorgenden in een paar dagen tijd. Dat hoeft volgens de inspectie geen probleem te zijn, mits de overdracht van de zorg goed geregeld is.

Overigens is de inspectie positief over de kwaliteit van de kraamzorg in Nederland. Kraamverzorgenden houden rekening met specifieke behoeftes en risico’s van moeders en werken samen met zorgverleners uit andere disciplines, zoals verloskundigen en lactatiekundigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer