Opleider „misleidt” cursist die geestelijk verzorger wil worden
Een wervingstekst van ”Laudius Thuisstudies” wekt de suggestie dat je na een cursus van achttien maanden aan de slag kunt als geestelijk verzorger bij defensie of in de gevangenis. „Misleidend”, vindt opiniemaker en communicatieadviseur Jan-Willem Wits. Hij diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie.
Het was Mark de Jager, theoloog en predikant, die op Twitter zijn verbazing uitte over het opleidingsaanbod van Laudius. „Zojuist ontdekt dat ik voor niets zes jaar heb gezwoegd aan de uni”, twitterde hij. In zijn tweet wees hij op een cursus theologie waarbij iemand in slechts negen maanden en zonder vooropleiding een diploma kan halen.
„De belofte dat je hiermee de arbeidsmarkt op kunt, lijkt me gewoon bedrog”, reageerde de christelijke gereformeerde theoloog Stefan Paas. Dat bezwaar lijkt des te meer te gelden voor een soortgelijke cursus tot geestelijk verzorger. ”Opleiding Geestelijk verzorger”, luidt deze cursus. Wie hem volgt, „maakt kennis met het brede werkveld van een geestelijk verzorger”, aldus de wervingstekst op de website van Laudius.
Het voornaamste bezwaar van Jan-Willem Wits, zegt hij desgevraagd, is dat Laudius verbloemt dat cursisten geen enkel uitzicht hebben op een aanstelling. Integendeel, de opleidingsinstelling wekt de verwachting dat zij aan de slag kunnen bij defensie, in zorginstellingen en in gevangenissen. „Geestelijk verzorger is weliswaar geen beschermd beroep, maar als je gaat kijken naar vacatures van dergelijke grote instellingen, zie je dat de eisen veel hoger zijn dan de kwalificering die Laudius met een paar lesjes kan bieden.”
Niet fair
Wits wijst verder op de extra kwaliteitswaarborg die de krijgsmacht en justitie hanteren, namelijk dat de geestelijk verzorger een zendende instantie –zoals een kerk of het Humanistisch Verbond– achter zich heeft staan. „In de wervingstekst van Laudius wordt daar met geen woord over gerept. Iemand met dit papiertje op zak zal bij elke sollicitatie worden afgewezen omdat hij onvoldoende gekwalificeerd is en niet door een levensbeschouwelijke instantie kan worden uitgezonden. Dat is niet fair.”
De belastingbetaler betaalt de rekening, aldus Wits, zelf theoloog. Wie bij Laudius een cursus gaat volgen, kan namelijk het STAP-budget aanvragen, een vergoeding van maximaal duizend euro van de rijksoverheid. De opleider benadrukt daarom op haar website dat de cursussen „gratis te volgen” zijn.
Ongenoegen
Het ongenoegen op Twitter over Laudius staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een breder levende discussie over de overheidsregeling. Het idee achter het STAP-budget is dat mensen voor zich een betere positie op de arbeidsmarkt verwerven. Het is echter de vraag hoe vaak dit doel bereikt wordt.
Het kabinet gaf in december aan dat het onderzoek doet naar misbruik en oneigenlijk gebruik van de regeling. Het is daarom pas vanaf 28 februari mogelijk om budget aan te vragen. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei met betrekking tot de regeling „serieuze verbeterpunten” te zien. Eén daarvan is dat er in het scholingsregister opleiders en opleidingen staan die niet voldoen aan de voorwaarden van STAP.
Moreel appel
Wits diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Of dat orgaan iets kan zeggen over deze vorm van werving (de gewraakte tekst staat op de website van Laudius) weet hij niet. Hij ziet zijn actie vooral als een moreel appel. Zowel Laudius als de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ) heeft hij in een e-mail op de hoogte gesteld. „Een opleiding tot geestelijk verzorger volgen, is iets anders dan voor de liefhebberij leren pottenbakken of nagels stylen. Het is een serieus beroep.”
Hij hoopt dat ook de VGVZ een klacht indient. „We vinden het vanzelfsprekend dat er duidelijke kwaliteitseisen zijn voor de fysieke zorg. Wat mij betreft moeten die eisen ook de zielzorg gelden, om dat ouderwetse woord maar eens te gebruiken. Zeker in deze tijd, nu veel mensen niet meer kerkelijk gebonden zijn.”
Laudius Thuisstudies is dinsdag telefonisch en per e-mail gevraagd om een reactie. De opleider heeft echter niet (tijdig) gereageerd.