Sober recept na al het vet en zoet van december: soep van prei en zoete aardappel
Voorlopig hebben we meer dan genoeg zoet en vet binnengekregen en we zijn waarschijnlijk niet de enigen. Het begon al vroeg op oudejaarsdag. Onze gastheer –we logeerden bij vrienden– stond om kwart voor zeven rozijnen te weken. Wij lagen nog op één oor (het is een zwaar beroep, bakker). Hij frituurde schalen vol oliebollen en appelbeignets en we mochten delen in de vreugde.
Later stapten we over op nieuwjaarsrolletjes. We verbrandden haast onze vingers aan de hete wafeltjes, maar „pijn is een emotie”, hield de zoon des huizes zichzelf en ons steeds opnieuw voor (hij zou zomaar filosoof kunnen worden).
Toen we weer thuis waren slingerden we alsnog de frituurpan aan en bakten. Een oliebollenkraam was er niets bij. De jonge generatie had dit jaar voor het eerst de slag van het eten goed te pakken, dus de bollen en flappen verdwenen als sneeuw voor de zon. En zo stonden er hier op 2 januari drie kinderen in de garage. Er moest meer voorraad komen. De een maakte beslag, de ander schepte bollen, de derde rolde ze door de kaneelsuiker.
Daarna was het tijd voor ander eten. We leefden twee dagen op soep. Tomaten- en groente-, omdat de kinderen dat zo graag wilden. En simpele en snelle, maar voedzame zoete aardappel-preisoep. Doet het ook goed in de studentenkeuken.