Luxe lekkernij: financiers met sinaasappel
Echte toetjeseters zijn wij niet, maar bij een feestelijk diner mag wel een zoete afsluiting, wat mij betreft. Of beter nog: een kop koffie met iets kleins. Een bonbon is fantastisch, maar wie iets anders wil serveren heeft een goede aan een financier. Dat is klein Frans amandelgebak in de vorm van een goudstaafje. Of een baksteentje, zo je wilt. Een roombotercake eigenlijk, vonden de kinderen, maar dan in miniformaat.
En dan is de vorm die ik gebruik (5 cm bij 2,5 cm) weer de mini-uitvoering van dit minigebak, want de amandelcakejes zijn best machtig. Om tegenwicht te bieden aan het zoete en het boterige voeg ik sinaasappelschil toe aan het beslag. Dit weglaten is natuurlijk ook een optie.
Door de ruime hoeveelheid boter en het gebruik van gemalen amandelen is het geen budgetcakeje. Maar er zijn twee goede redenen om ze toch te bakken: 1. ze zijn klein, dus er gaan veel stuks uit het beslag; en 2. je gebruikt alleen de eiwitten, dus met de overgebleven eidooiers kun je nog iets anders lekkers maken. Vanillevla of vanillesaus bijvoorbeeld. Banketbakkersroom. Mayonaise. Lemon curd. Advocaat. Crème brûlée – mogelijkheden genoeg. Je zou er bijna nog een lading financiers voor gaan bakken. Dat gaat –als je geen financiervorm hebt– ook prima in een minicupcakevorm, trouwens.