Roti met kip
Er zijn mensen die overal lijstjes van bijhouden. Van wat ze hebben gelezen, van waar ze op vakantie zijn geweest, van wat ze hebben gegeten. Soms zou ik wel zo willen zijn. Terugdenkend aan 2022 vroeg ik mij af welk gerecht dit jaar favoriet was. Als ik een kookschrift had bijgehouden had ik dat zo na kunnen kijken. Nu moet ik het doen met een gevoel.
Het vaakst maakte ik –vermoed ik– een gerecht dat al twee keer is gepubliceerd. Harira, een recept uit de jaren tachtig waar voor de jubileumserie in 2021 het stof weer vanaf werd geblazen (RD 20-2-2021). Als u deze linzensoep nog niet maakte: zeker een keer doen. Hartig, kruidig, voedzaam maar toch niet te zwaar en in alle seizoenen lekker.
De nummer 2 van 2022 was vast roti. En ik bedacht dat dit Surinaamse gerecht de krant nog niet heeft gehaald. Op de valreep van het jaar geef ik het alsnog door. Het is een hartig en pittig stoofgerecht waar afgezien van de kousenband (te vervangen door sperziebonen) vooral goed verkrijgbare ingrediënten in verwerkt worden. Misschien is het even zoeken naar Hindoestaanse masala. Roti hoor je te serveren met rotiplaten: een soort pannenkoek met een vulling van gele erwten of aardappel. Die kun je kant-en-klaar kopen maar dan zijn ze best prijzig. Zelf maken is even een klus, maar het is de moeite waard.
Ingrediënten (voor 4-5 personen)
Voor de roti: 1 ui, 3 knoflooktenen, 500 g kipdijfilet, 1 el Hindoestaanse masala (te koop bij toko of poelier), 4-5 aardappelen, 500 g gebroken sperziebonen (diepvries), 1 bouillonblokje (kip of groente), 1 blik gepelde tomaten, 1 rode peper of een snuf chilivlokken. Voor de rotiplaten: 250 g zelfrijzend bakmeel, 150-175 ml water, 1 tl olie, snuf zout, 1 gekookte aardappel, flinke snuf gemalen komijn, 2 knoflooktenen. Erbij: gekookte eieren, fijngehakt peterselie- of selderijblad, basmatirijst.
Bereiding
1. Kneed van bakmeel, water (begin met 150 ml), olie en zout een deeg. Laat het een uurtje rusten. Prak voor de vulling een gekookte aardappel fijn met komijnpoeder en geperste knoflook.
2. Snijd de filets in grote stukken. Snijd ui, knoflook en peper fijn en fruit de snippers in wat olie in een braadpan. Voeg de kip en de peper toe en bak het vlees bruin. Laat de masalakruiden even meebakken. Voeg het bouillonblokje, de tomaten en een scheutje water toe. Laat alles een kwartier pruttelen.
3. Snijd de geschilde aardappelen in stukken. Voeg die met de sperziebonen toe aan het vlees. Sluit de pan af en laat alles minstens een halfuur sudderen tot de aardappelen uit elkaar beginnen te vallen. Check tussendoor of er water bij moet. De saus moet stevig gebonden, hartig en pittig zijn. Voeg naar smaak zout, peper, masalakruiden of een schepje sambal toe.
4. Verdeel het deeg in bolletjes: 4, 6, of 8. (Rotiplaten horen zo groot als een pannenkoek te zijn, maar een kleiner formaat werkt gemakkelijker.) Maak een holte in elk bolletje; vul dat met aardappel. Vouw het gat dicht. Rol elk bolletje op een met bloem bestoven werkblad dun uit. Bestrijk beide kanten voor het bakken licht met olie. Bak de rotiplaten in een koekenpan in een paar minuten gaar.