Buitenland
Zelenski ontmoet Duda op terugreis naar Oekraïne

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn Poolse ambtgenoot Andrzej Duda ontmoet in Polen. Het overleg werd donderdag gehouden op Zelenski’s terugreis naar Oekraïne, na een bezoek van de Oekraïense leider aan de Verenigde Staten.

Zelenski maakte het overleg met Duda bekend via Telegram. „We hebben het jaar, dat door de oorlog historische uitdagingen met zich meebracht, samengevat. Ook bespraken we strategische plannen voor de toekomst, bilaterale betrekkingen en interacties op internationaal niveau in 2023”, laat hij weten.

In het bericht wordt Duda ook bedankt voor zijn steun aan Oekraïne, dat eind februari werd binnengevallen door Rusland. Zelenski had Oekraïne tijdens de oorlog niet eerder verlaten. Hij ging naar Washington om met onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden te praten en het parlement toe te spreken. Tijdens dit bezoek zegden de Amerikanen extra steun toe aan Oekraïne.

Het overleg tussen Zelenski en Duda duurde volgens Polen bijna twee uur. Daarna stak de Oekraïense president de grens naar zijn eigen land over. Polen was vanaf het begin op de hoogte van de reis naar de VS en heeft geholpen bij de organisatie, zei een Poolse functionaris tegen de Poolse nieuwszender TVN24. Deze informatie was vanwege veiligheidsredenen niet eerder gedeeld. Op de heenreis naar de VS vloog Zelenski ook vanuit Polen, waar hij met de trein arriveerde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer