Buitenland
Britse rechtbank: uitzetting asielzoekers naar Rwanda is legaal

Het Britse plan om asielzoekers naar Rwanda uit te zetten is legaal, oordeelt een rechtbank in Londen. Ook is besloten dat de dossiers van acht asielzoekers, die eerder dit jaar bijna naar Rwanda werden gestuurd, opnieuw moeten worden beoordeeld.

De gedwongen uitzettingen worden door onder meer liefdadigheidsorganisaties, mensenrechtenactivisten en oppositiepartijen als onmenselijk beschreven. Maar volgens de rechtbank is het Rwandaplan in overeenstemming met het Vluchtelingenverdrag en andere wettelijke verplichtingen van de regering.

De Britse regering wil tienduizenden illegale migranten en asielzoekers naar Rwanda sturen en heeft daarover met het Afrikaanse land een deal ter waarde van ruim 140 miljoen euro gesloten. Het plan werd in april aangekondigd, maar is door juridische tegenslagen nog niet van de grond gekomen. De eerste vlucht in juni ging op het laatste moment niet door, nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de uitzettingen had verhinderd.

Met het omstreden Rwandaplan wil de regering van premier Rishi Sunak de toegenomen migrantenstroom terugdringen. Dit jaar stak een recordaantal migranten vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over. Deze overtocht is levensgevaarlijk en eiste vorige week nog minstens vier levens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer