Buitenland
Europese landen veroordelen ophanging demonstrant in Iran

In navolging van onder meer Frankrijk en Duitsland heeft ook het Verenigd Koninkrijk de executie door Iran van een man die dit najaar aan straatprotesten had deelgenomen, hard veroordeeld. De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zei „verontwaardigd” te zijn. En: „De wereld mag niet de ogen sluiten voor het weerzinwekkende geweld van het Iraanse regime tegen zijn eigen volk.”

Teheran. beeld AFP, Atta Kenare
Teheran. beeld AFP, Atta Kenare

Eerder donderdag veroordeelde Frankrijk „in de meest krachtige bewoordingen” de executie. „Deze executie komt bovenop andere ernstige en onaanvaardbare mensenrechtenschendingen”, verklaarde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Duitsland getuigt de ophanging van „grenzeloze minachting voor de mensheid”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.

Iran executeerde donderdag voor het eerst een persoon die was opgepakt tijdens de protesten van de laatste maanden. De 23-jarige man was volgens staatsmedia schuldig bevonden aan het verwonden van een veiligheidsmedewerker en het blokkeren van een straat in Teheran.

In Iran vinden sinds half september massale demonstraties plaats voor meer vrijheid en tegen het regime in Teheran. Bij deze protesten, die de autoriteiten zien als rellen, zijn duizenden mensen opgepakt. Zeker elf van hen zijn veroordeeld tot de doodstraf. Volgens de organisatie Iran Human Rights Watch zijn zo’n 450 betogers gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten.

De protestgolf is voor Iran de grootste in jaren en begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Deze vrouw van Koerdische afkomst stierf in detentie nadat ze door de moraalpolitie was opgepakt, omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben dragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer