Minimumloon, AOW en Defensie-uitgaven omhoog
Het minimumloon en de AOW gaan de komende jaren omhoog met 7,5 procent. En Nederland gaat aan de NAVO-norm voor defensie-uitgaven voldoen.
Dat staat in de Voorjaarsnota die minister Kaag van Financiën vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Door het inwilligen van deze en andere plannen stijgt het begrotingstekort tijdelijk naar 3,4 procent. Dat is 0,4 procent hoger dan de norm van de Europese Unie.
In de Voorjaarsnota werkt de regering de plannen uit die in het coalitieakkoord zijn afgesproken. Maar door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne is het kabinet sinds zijn aantreden begin dit jaar ook geconfronteerd met hoge uitgaven. De hoge inflatie door fors gestegen energie- en voedselprijzen brengt mensen met lage en middeninkomens in problemen.
Het kabinet wil het wettelijke minimumloon vanaf 2023 in drie jaarlijkse stappen met 7,5 procent verhogen. Dat is een jaar eerder dan in het coalitieakkoord was afgesproken. De hoogte van de AOW gaat meestijgen met dezelfde stappen. Dat was een wens van een meerderheid in de Eerste Kamer.
Het kabinet wil de defensie-uitgaven verhogen om te voldoen aan de NAVO-norm. Dat is ingegeven door de oorlog in Oekraïne. Deze verhoging is een wens van de Tweede Kamer.
Spaartaks
In de Voorjaarsnota staat ook dat mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de te hoog betaalde belasting op spaargeld dit bedrag terugkrijgen.
Het kabinet accepteert een tijdelijk hogere staatsschuld, om grote maatschappelijke problemen op te lossen, waaronder het tegengaan van klimaatverandering, de aanpak van de stikstofcrisis en het investeren in toekomstige welvaart via onderwijs en innovatie.
De nieuwe uitgaven en tegenvallers in de Voorjaarsnota worden onder meer betaald door verhoging van de belastingen op vermogen en hogere heffingen voor bedrijven in box 2 en 3.
Mensen met een „aanmerkelijk belang” in een onderneming gaan daar vanaf een bepaald niveau meer belasting over betalen. Het heffingsvrije vermogen blijft 50.000 euro en gaat niet naar 80.000 euro, zoals eerst het plan was.
Om de verhoging van de AOW te betalen snijdt het kabinet in de inkomensondersteuning voor ouderen en in de ouderenkorting.
Fondsen
Om alle plannen te kunnen betalen, haalt het kabinet haalt ook ruim 2 miljard euro uit drie fondsen (het Nationaal Groeifonds, het klimaatfonds en het stikstoffonds). Minister Kaag van Financiën ziet dit niet als „snijden”, maar als „herprioriteren.”