„Menselijke maat in asielbeleid steeds meer uit zicht”
De menselijke maat verdwijnt steeds verder uit zicht in het asielbeleid, stelt VluchtelingenWerk Nederland. Asielzoekers lopen in toenemende mate vast in „schrijnende situaties die niet meer uit te leggen zijn.”
Dat staat in het rapport ”Web van wantrouwen” dat VluchtelingenWerk woensdag publiceerde.
Vluchtelingen komen vaak uit heftige omstandigheden, zijn uitgeput of getraumatiseerd en slepen regelmatig het verdriet van recent verlies van familie of vrienden met zich mee, stelt de belangenorganisatie. „Toch wordt van hen vanaf dag één een grote mate van kennis van ingewikkelde procedures en een onmogelijke bewijslast verwacht. De consequenties voor wie daar niet (op tijd) aan kan voldoen zijn onvermijdelijk en levensgroot.”
De organisatie stelt dat in de asielprocedure de juridische houdbaarheid van een beslissing belangrijker lijkt dan „een grondig onderzoek naar het gevaar dat iemand zegt te lopen. De strengst mogelijke interpretatie van wet en regelgeving leidt uiteindelijk tot het uitzetten van vluchtelingen naar levensgevaarlijke situaties en gezinnen die jarenlang verscheurd blijven.”
Waarschuwingen van de Raad van State en de Ombudsman worden „structureel genegeerd”, stelt VluchtelingenWerk. Zij ziet parallellen met de toeslagenaffaire. „De lessen die daaruit getrokken kunnen worden gelden wat VluchtelingenWerk betreft ook op vele terreinen van het asiel- en integratiebeleid.”
De organisatie doet „een dringende oproep” aan politici, beleidsmakers en rechters om meer oog te hebben voor de menselijke gevolgen van het beleid. Een van de aanbevelingen is de „torenhoge bewijslast die nu bij vluchtelingen ligt” op de schop te gooien en stappen te zetten om de bewijseisen te verlagen. Ook zouden beslissingen over asielaanvragen meer moeten worden gebaseerd op „actuele informatie” over de landen van herkomst.
Ook pleit het rapport voor „structurele en onafhankelijke monitoring” op de zorgvuldigheid van de procedure en op de uitspraken over asielaanvragen. Volgens Vluchtelingen is er „onvoldoende zicht op de kwaliteit van de beslissingen van de IND.”
Donderdag licht VluchtelingenWerk haar aanbevelingen toe in een hoorzitting van de Tweede Kamer over de menselijke maat in het vreemdelingenbeleid. Ook Stichting Gave, die recent een zwartboek publiceerde, neemt hieraan deel.