Binnenland

Voor kabinet blijft China partner, ook al wil de Kamer anders

China moet niet meer worden gezien als een partner, vindt de Tweede Kamer. Het kabinet ziet ook wel dat het immense land steeds meer een rivaal wordt, maar wil niet zó ver gaan. China is gewoonweg te belangrijk, zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in een debat over de relatie met de supermacht.

ANP
12 February 2025 21:41Gewijzigd op 12 February 2025 22:25

De Kamer wil China harder aanpakken omdat het Rusland steunt in de strijd met Oekraïne, het op grote schaal spioneert en de mensenrechten steeds verder uit het oog verliest. Daarnaast zijn er grote zorgen bij Kamerleden over de houding tegenover Taiwan, dat door China als afvallige provincie wordt beschouwd.

„China is een van de grootste dreigingen voor onze veiligheid. Ik mis urgentie”, zei Don Ceder (ChristenUnie). Is het niet tijd voor een „fundamenteel andere China-strategie”, wilde Isa Kahraman van NSC weten. Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) vindt het beleid van het kabinet veel te passief.

Nederland wil een „goede vriendschap” met China opbouwen, reageerde de bewindsman. Tegelijk heeft hij „geen illusies over het karakter van het bewind”. Het kabinet spreekt de Chinese leiders ook aan op deze zaken, benadrukte Veldkamp. Premier Dick Schoof deed dat volgens hem nog tijdens een bezoek eind vorige maand van de Chinese vicepremier Ding Xuexiang.

​Grenzen worden wel degelijk gesteld, zei Veldkamp. Hij wees erop dat Nederland een van de drijvende krachten is achter Europese stappen tegen Chinese bedrijven die Russische sancties omzeilen. VVD’er Eric van der Burg vindt dat het kabinet op dit vlak nog meer kan doen en de „grenzen moet opzoeken”.

De Kamer wil dat er meer wordt gedaan voor Taiwan. Maar het voorstel om een minister te sturen, zag Veldkamp niet zitten. Dat is volgens hem „symboolpolitiek die niet werkt”. Hij vindt het ook belangrijker om eerst zelf China te bezoeken. Dat gebeurt volgende maand. Ook premier Schoof en minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) willen nog dit jaar die kant op gaan.

Het kabinet heeft wel degelijk oog voor Taiwan, aldus de minister. Daarbij wordt ook bijgedragen aan de weerbaarheid van het eiland onder meer op het gebied van cyberveiligheid, zei hij. De Chinese leider Xi Jinping roept al langer dat hereniging met het vasteland onvermijdelijk is.

Het is nog onduidelijk hoe het beleid van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump richting China zal zijn. Volgens Veldkamp zal in elk geval de competitie tussen de VS en China „verder verscherpen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer