Binnenland

Wethouder Teylingen stapt op om onrust over pachtgronden

Wethouder Heleen Hooij van de gemeente Teylingen heeft woensdag haar ontslag ingediend, maakte ze in de avond bekend tijdens een raadsvergadering. Aanleiding voor haar vertrek is de onrust die de afgelopen weken is ontstaan over de aanbesteding van agrarische pachtgronden in onder meer de Boterhuispolder in het dorp Warmond, dat onder het Zuid-Hollandse Teylingen valt. Hooij, die dat dossier in haar portefeuille had, is hierin naar eigen zeggen „tekortgeschoten als bestuurder”.

ANP
12 February 2025 20:38Gewijzigd op 12 February 2025 23:42

De kwestie draait om de openbare aanbesteding van vijf pachtgronden in een poldergebied in Teylingen. Daar werken momenteel onder meer vier kleinschalige boerenbedrijven samen aan natuurbeheer. Drie daarvan mochten na de aanbesteding blijven pachten, maar het vierde bedrijf zag zijn pachtgrond overgaan naar een andere partij. Dinsdag maakte de gemeente Teylingen bekend dat de aanbestedingsprocedure opnieuw moet, omdat daarin fouten zijn gemaakt.

Voorafgaand aan de verklaring van de wethouder waren er tien insprekers. Onder hen was de boerin van het bedrijf dat pachtgrond toegekend had gekregen, maar dat op losse schroeven ziet staan nu de procedure opnieuw moet. In een emotioneel betoog zei zij dat zij en haar man „door de buren en de media” ten onrechte zijn weggezet als intensieve boeren, terwijl zij naar eigen zeggen juist willen extensiveren en biologisch willen worden. Volgens haar heeft haar bedrijf als enige een eerlijke prijs geboden.

Een inspreker namens de vier kleinschalige boerenbedrijven sprak van „een oneerlijke biedingsstrijd”, waarmee duurzame boeren te maken krijgen als er te veel naar de prijs wordt gekeken. De inspreker bood de eerdere inspreekster zijn excuses aan. „Door de aanbesteding kwamen we tegenover elkaar te staan”, zei hij. Volgens hem wil haar bedrijf „evengoed veranderen” en heeft het „een mooi plan voor een biologische bedrijfsvoering”.

Ook wethouder Hooij erkende in haar bijdrage dat betrokken boeren en andere inwoners tegenover elkaar zijn komen te staan. Volgens haar had de gemeente in de procedure zorgvuldiger moeten zijn, en was nu sprake van onder meer „lichte vormen van tunnelvisie”.

Staatssecretaris Jean Rummenie (Landbouw) antwoordde woensdag op Kamervragen van het CDA over Teylingen dat hij de pachtregels zodanig wil aanpassen dat het sluiten van langere overeenkomsten aantrekkelijker wordt. Ook pleit hij ervoor om naast prijs ook kwaliteit zwaar te laten meewegen, hoewel gemeenten daar zelf over gaan. Hij zegt hierover een brief te hebben geschreven aan de gemeente Teylingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer