Waterschap: Gemotoriseerde boot mocht niet varen bij stuw Pottum
De visser die zaterdag verdronk na een ongeval bij een stuw op de Linge had daar niet met een gemotoriseerd bootje mogen varen, blijkt uit onderzoek van Waterschap Rivierenland.
![Palingvisserij bij de stuw en de waterkrachtcentrale in de Rijn bij Maurik en Amerongen. Bij een kleinere stuw gelden voor vissers niet dezelfde afstandsregels als bij een grote stuw. beeld RD, Henk Visscher](https://images.rd.nl/fill/crop:2500:1563:sm/w:1020/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F239667_a38c6dc390.jpeg)
Op het betreffende deel van de Betuwse rivier Linge geldt een verbod voor gemotoriseerde vaartuigen vanwege de veiligheid, aldus een woordvoerder van Waterschap Rivierenland tegenover het Algemeen Dagblad. Met een roeiboot of kano drijf je aan de onderkant van een stuw vanzelf de goede kant op door de stroming, legt de woordvoerder uit. „Met een motorboot kun je wel tegen de stroming in, maar dat kan dus levensgevaarlijk zijn.”
De 44-jarige man uit Lunteren overleed zaterdag nadat hij in de rivier de Linge bij het Gelderse Pottum was gevallen. Een tweede persoon werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Deze 45-jarige man kwam uit Ede, meldde de politie zondag.
De beide mannen kwamen aan de achterkant van de stuw bij Pottum in de problemen. De politie doet onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval.