Leids museum bezit nu collectie met Huygens’ telescooplenzen
De beroemde telescooplenzen van Christiaan Huygens zijn dinsdag door de Universiteit Leiden definitief overgedragen aan Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Ze maken deel uit van een collectie van zo’n drieduizend instrumenten die het wetenschapsmuseum al deels in bruikleen had en nu echt in bezit krijgt. „Stuk voor stuk zijn ze van onschatbare waarde voor de wetenschapsgeschiedenis”, stelt de universiteit.
Met de telescooplenzen ontdekte Huygens (1629-1695) de ring om Saturnus. Andere objecten die officieel zijn overgedragen zijn de apparaten waarmee Willem Jacob ’s Gravesande (1688-1742) aan studenten de wetten van Newton aantoonde. Ook in de collectie zit apparatuur uit het laboratorium van Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes (1853-1926), die het fenomeen supergeleiding ontdekte.
„De Leidse universitaire wetenschap heeft een ongekend rijke historie. Zeker in de 17de en 18de eeuw behoorde de universiteit tot de wereldtop”, legt conservator en bijzonder hoogleraar Ad Maas uit. „Het is een grote verrijking voor ons nationale erfgoed dat deze natuurwetenschappelijke en medische collecties nu in handen van Rijksmuseum Boerhaave komen.”