Trump sluit activiteiten rond inauguratie af met gebedsdienst
Donald Trump is de 47e president van de Verenigde Staten. Volg het laatste nieuws rond de inauguratie in dit liveblog.
Advertentie
De redactie sluit dit liveblog. Volg de laatste ontwikkelingen in de Verenigde Staten via deze link.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft kort na zijn aantreden de beveiliging van zijn voormalige topmedewerker John Bolton geschrapt. Dat heeft de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur bevestigd tegenover CNN.
Bolton was topadviseur van Trump tijdens zijn eerste ambtsperiode, maar had later veel kritiek op zijn voormalige baas. Hij noemde Trump in een boek ongeschikt voor het presidentschap.
De Secret Service bewaakt Bolton nog omdat hij bedreigd zou worden vanuit Iraanse hoek. Trump trok zijn beveiliging jaren geleden ook al in, maar dat besluit draaide zijn opvolger Joe Biden later terug.
Bolton zegt tegen CNN dat het „teleurstellend, maar niet verrassend is” dat Trump zijn beveiliging nu weer opheft. Hij zegt dat hij ook kritiek had op het beleid van Biden, maar dat die toch besloot om hem weer te laten bewaken.
Achttien Amerikaanse deelstaten stappen naar de rechter omdat de regering van Donald Trump niet langer automatisch het staatsburgerschap wil verlenen aan kinderen van migranten zonder verblijfsstatus. Ze hebben een zaak aangespannen in Massachusetts, bericht The New York Times. Ook de steden San Francisco en Washington, D.C. sluiten zich aan bij de zaak.
De staten vinden dat de maatregel van Trump veel te ver gaat. Het principe dat kinderen die op Amerikaans grondgebied worden geboren ook de nationaliteit krijgen, is vastgelegd in de grondwet. „Presidenten zijn machtig, maar hij is geen koning”, zegt de procureur-generaal van de staat New Jersey over Trump. „Hij kan de grondwet niet zomaar herschrijven.”
Trump kan met zijn decreten de grondwet niet veranderen, maar onderbouwt zijn besluit door de tekst daarin op een andere manier te interpreteren dan gebruikelijk is. In de grondwet staat dat kinderen die bij geboorte „onder de jurisdictie” van de VS vallen de Amerikaanse nationaliteit krijgen. Migranten zonder verblijfsstatus vallen daar niet onder, betoogt de regering.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag samen met zijn vicepresident J.D. Vance een gebedsdienst in de Washington National Cathedral bijgewoond. Daarmee zijn de activiteiten rond zijn inauguratie officieel afgerond.
Trump werd maandag ingezworen als president in het Capitool. Daarvoor bezocht hij ook al een kerkdienst, in de St. John’s Church. Verder stonden rondom de inauguratie onder meer een parade en meerdere bals op het programma.
De Washington National Cathedral, waar de nieuwe president dinsdag zijn opwachting maakte, is dezelfde kerk als waar eerder deze maand de staatsbegrafenis van oud-president Jimmy Carter plaatsvond. Daar was Trump, net als de andere nog levende oud-presidenten Bill Clinton, George Bush, Barack Obama en Joe Biden, ook aanwezig.
De Amerikaanse autoriteiten hebben de voormalige leider van de Proud Boys vrijgelaten. Enrique Tarrio zat een gevangenisstraf van 22 jaar uit voor zijn betrokkenheid bij de Capitoolbestorming van vier jaar geleden.
President Donald Trump verleende Tarrio en andere betrokkenen bij de bestorming gratie nadat hij maandag was aangetreden. Tarrio zat van alle veroordeelden de langste gevangenisstraf uit. Zijn advocaat bevestigt tegenover CNN dat hij is vrijgelaten.
Tarrio gold ook voor de rellen van 6 januari 2021 als een bekend figuur in uiterst-rechtse kringen. Hij was zelf niet in Washington toen de bestorming plaatsvond. Tarrio was enkele dagen eerder de stad uitgezet door de autoriteiten.
De militieleider was volgens aanklagers wel betrokken bij het voorbereiden van de Capitoolbestorming. Ook zou hij relschoppers hebben aangemoedigd via sociale media.
De Proud Boys speelden volgens de autoriteiten een centrale rol bij de rellen van 6 januari. Aanhangers van Trump probeerden toen te voorkomen dat het parlement de uitslag zou bekrachtigen van de door hem verloren verkiezingen.
Leden van de rechtse militie zouden tijdens de rellen andere aanhangers van Trump hebben opgehitst. Ook zochten ze zelf de confrontatie met de politie.
Trump had in aanloop naar de rellen volgehouden dat hij de verkiezingen door fraude had verloren. Hij had zich eerder tijdens een debat op televisie al tot de Proud Boys gericht met de woorden „stand back and stand by”: sta paraat.
Tarrio reageerde destijds op sociale media met de woorden „we staan klaar, sir”.
Ook nu Donald Trump weer aan de macht is en het Klimaatakkoord van Parijs heeft opgezegd, zal de Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen blijven dalen. Die verwachting spreken experts uit. „De dalende trend blijft, maar het zal langzamer gaan dan onder Joe Biden en zeker langzamer dan nodig is”, zegt Heleen de Coninck, klimaathoogleraar aan de TU Eindhoven en de Radboud Universiteit Nijmegen.
Dat de economie blijft verduurzamen, is volgens De Coninck vooral een geldkwestie: steenkool is steeds minder rendabel, terwijl hernieuwbare energiebronnen goedkoper worden. „Het is gewoon economische logica dat het energiesysteem blijft verduurzamen”, beaamt Pieter Pauw, die zich bezighoudt met klimaatbeleid en -financiering aan de TU Eindhoven en Instituut Clingendael. Voor het klimaat was het volgens hem wel „heel veel beter geweest als Kamala Harris had gewonnen”, omdat Trump klimaatverandering in weerwil van wetenschappelijk bewijs als „een hoax” ziet.
Een deel van het klimaatvriendelijke beleid van Trumps voorganger zal in stand blijven, verwachten beide experts. „Biden kreeg door een verdeelde Senaat weinig gedaan qua puur klimaatbeleid. Daarom heeft hij vooral een investeringsagenda ingezet”, verwijst De Coninck naar de zogeheten Inflation Reduction Act. Die wet maakte miljarden dollars vrij voor duurzame technologieën. „Trump zal waarschijnlijk een deel blijven uitvoeren en dat als eigen succes presenteren.”
Pauw: „Republikeinse staten profiteren het meest. Die wet kan hij ook niet zomaar schrappen, daar zal zeker weerstand tegen zijn in het Congres.” Meerdere Republikeinen hebben al duidelijk gemaakt dat het geld moet blijven stromen.
De Coninck verwacht dat Trump ook het gunstige belastingregime om CO2 op te vangen en ondergronds op te slaan in stand zal houden. „Dat is iets wat de olie-industrie graag wil blijven doen.” Het mes snijdt daar aan twee kanten, want in Amerika wordt CO2-injectie mede gebruikt om meer olie op te pompen.
Beide deskundigen denken niet dat veel landen de Verenigde Staten zullen volgen in het opzeggen van het Klimaatakkoord. „Ik verwacht geen sneeuwbaleffect. Zelfs een land als Saudi-Arabië blijft erin, al is het maar om de boel te frustreren. Als je uitstapt, verlies je invloed”, zegt De Coninck.
Voor klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden kan het Amerikaanse vertrek wel ongunstig uitpakken. Pauw voorziet dat armere landen de overgebleven rijke landen daarom zullen oproepen tot meer actie.
Een ruime meerderheid van het Europees Parlement is bezorgd maar ook strijdbaar over de relatie met de VS onder Donald Trump, zo bleek dinsdag in het debat over de gevolgen van een nieuwe termijn voor Trump. De Europese Unie en VS moeten met elkaar samenwerken, maar niet ten koste van alles. De EU moet ook meer op eigen benen staan, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en defensie, vinden onder meer de centrumrechtse EVP en de sociaaldemocraten, de grootste en tweede fractie in het Europees Parlement.
De EVP wil dat de Europese defensie-unie realiteit wordt, als aanvulling op de NAVO. „Onze veiligheid ligt nu in onze eigen handen”, zei EVP-Europarlementariër Michal Szczerba. Ook de sociaaldemocraten en de liberale fractie Renew hebben eerder aangegeven dat te willen.
De impact van de Trump-regering op de economie, internationale handel en internationale politiek zal enorm zijn, zei S&D-Europarlementariër Kathleen van Brempt. Samenwerken met de VS moet waar het kan, maar er moeten ook grenzen worden getrokken waar het moet, aldus Van Brempt.
Wat S&D betreft overschrijden de VS een rode lijn als zij importtarieven gaan verhogen of zich Groenland toe willen eigenen. „Groenland is niet te koop”, zei ook partijleider Valérie Hayer van de liberale fractie Renew.
Volgens Hayer hebben de VS net als de EU geen belang bij een handelsoorlog. Trump heeft eerder gedreigd met importheffingen. „Het is een krachtmeting. Wij mogen ook niet achterblijven”, zei Hayer.
Ook uiterst rechtse fracties als de Patriotten voor Europa en de groep Europa van Soevereine Naties (ESN) vinden dat er met de VS moet worden samengewerkt. De EU moet niet afwachten, maar nu al duidelijk maken welke handelsbelangen belangrijk zijn, zeiden Europarlementariërs van beide politieke groepen.
De nieuwe Amerikaanse regering heeft een hoge militair uit haar functie ontheven. Het gaat volgens de krant The Washington Post om admiraal Linda Fagan, de hoogste officier binnen de kustwacht.
Fagan was in 2022 de eerste vrouw die aan het hoofd van een krijgsmachtonderdeel kwam te staan. Haar vertrek is volgens de krant de eerste grote wijziging in de top van de strijdkrachten die onder de nieuwe regering wordt doorgevoerd.
De regering heeft niet bekendgemaakt waarom Fagan uit haar functie is ontheven. Waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid Benjamine Huffman prijst in een verklaring haar „lange en indrukwekkende carrière”.
Fagan wordt voorlopig vervangen door admiraal Kevin E. Lunday.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept de Verenigde Staten op terug te komen op hun besluit om de organisatie te verlaten. „De WHO en de VS hebben meer dan zeventig jaar lang talloze levens gered en Amerikanen en andere mensen beschermd tegen gezondheidsrisico’s”, zegt de internationale organisatie in een verklaring.
De oproep volgt op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om weer uit de WHO te stappen. Hij tekende maandag na zijn aantreden een presidentieel besluit waarin het vertrek is vastgelegd.
De WHO benadrukte daarop dat de VS in 1948 mede aan de basis stonden van de gezondheidsorganisatie. „Samen hebben we een einde gemaakt aan pokken en polio vrijwel uitgeroeid”, zegt de organisatie.
De VS stapten tijdens de eerste ambtstermijn van Trump ook uit de WHO. Zijn opvolger Joe Biden maakte dat besluit later ongedaan. Dat Trump nu weer vertrekt, is financieel een grote klap voor de internationale organisatie.
Advertentie
Polen bereidt zich voor op de eventuele terugkeer van landgenoten die nu in de Verenigde Staten wonen, als reactie op de nieuwe regering in Washington. Premier Donald Tusk roept landgenoten zelfs op terug te keren naar Polen.
Trump wil illegale migratie tegengaan en miljoenen illegale migranten deporteren. In de VS wonen miljoenen mensen met Poolse wortels. De Poolse krant Gazeta Wyborcza schatte dat er in 2016 daarnaast ongeveer 50.000 ongedocumenteerde Polen waren.
De Poolse autoriteiten maken zich op voor de mogelijke gevolgen van Amerikaanse beslissingen die invloed hebben op Polen „die in de VS verblijven met verschillende statussen en verschillende mate van legaliteit”, aldus Tusk. Betrokken instanties zullen indien nodig helpen bij de terugkeer van landgenoten die willen terugkeren.
Tusk zei tegen verslaggevers dat „elke Poolse man en elke Poolse vrouw thuis warm wordt verwelkomd” en dat in Polen „iedereen zijn eigen Amerika kan vinden”.
Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken deelde maandag een verklaring waarin Polen in het buitenland worden opgeroepen terug te keren. Daarin staat verder dat Polen een „bloeiend en modern land” is, waar onder meer de levensstandaard en welvaart van burgers blijven verbeteren.
Nederlandse atlassen en kaarten worden naar verwachting voorlopig niet aangepast, nu Donald Trump de Golf van Mexico heeft omgedoopt tot Golf van Amerika. Dat vermoedt cartograaf Barend Köbben. „Aanpassen gebeurt alleen als de naam algemeen wordt geaccepteerd in Nederland. Als Trump zoveel invloed krijgt in de wereld als hij zegt, dan zou het kunnen zijn dat we het uiteindelijk zo gaan noemen.”
Köbben is kaartenmaker en lid van de Commissie Anderstalige Namen van de Nederlandse Taalunie, die advies geeft over de schrijfwijze van geografische namen in Nederlandse atlassen en op kaarten. President Trump mag volgens hem zelf weten hoe hij de Golf van Mexico noemt, maar dat betekent niet dat andere landen dat overnemen. „In Mexico zullen ze gewoon de Golfo de México blijven zeggen.”
De redactie van de Bosatlas van uitgeverij Noordhoff zegt zich aan het advies van de Taalunie te houden. „Grensoverschrijdende objecten geven we in de regel weer onder hun Nederlandse naam. Zolang de Taalunie-werkgroep concludeert dat dit de gangbare aanduiding is in het Nederlandse spraakgebruik blijft de naam in de Bosatlas Golf van Mexico.”
Trump heeft ook besloten dat de berg Denali in Alaska weer Mount McKinley gaat heten. Hierover heeft volgens Noordhoff de federale United States Board on Geographic Names (BGN) het laatste woord. „In de Bosatlas was tot 2015, overeenkomstig het beleid van de BGN, de naam Mount McKinley gebruikelijk. Deze naam werd na de officiële naamswijziging op federaal niveau door ons als secundaire naam (tussen haken) onder de hoofdnaam Denali gehandhaafd. Zolang beide namen op verschillende officiële niveaus in omloop zijn, zullen wij dit zo blijven doen.”
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend waarmee het toelatingsprogramma voor vluchtelingen (USRAP) vanaf maandag wordt bevroren. Dit betekent dat beslissingen over aanvragen voor de vluchtelingenstatus worden opgeschort.
In het decreet staat dat de VS onder de vorige president Joe Biden is overspoeld met recordaantallen migranten, onder meer via USRAP. Hervatting van het USRAP is volgens Trump pas mogelijk als de toelating van vluchtelingen in lijn is met de belangen van de Verenigde Staten.
Elon Musk zegt het moe te zijn dat zijn critici hem vergelijken met Hitler. De zakenman met grote invloed in de regering van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump reageert op zijn eigen socialemediaplatform X op kritiek dat hij ogenschijnlijk twee keer een Hitlergroet bracht.
Sancties die de VS eerder hebben uitgevaardigd tegen kolonisten op de Westelijke Jordaanoever voor hun geweldplegingen tegen de Palestijnse bevolking, worden ingetrokken. President Donald Trump heeft dit kort na zijn aantreden als president maandag besloten.
Zijn voorganger Joe Biden stelde bijna een jaar geleden de sancties in, omdat die „de vrede, de veiligheid en de stabiliteit” ondermijnen.
De Amerikaanse president Donald Trump is er „niet gerust op” dat het pas gesloten akkoord tussen Hamas en Israël voor de Gazastrook standhoudt. „Het is niet onze oorlog, het is hun oorlog, maar ik ben er niet gerust op”, zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis.
Musk maakt een dubieus gebaar tijdens zijn speech. Velen zien het als het brengen van de Hitlergroet, zo ook Israelische media. Anderen spreken dit weer tegen en denken dat hij een wat ongelukkig gebaar maakt in zijn enthousiasme terwijl hij “Thank you, my heart goes out to you” zegt.
Vanuit een gevangenis in de stad Washington zijn in de nacht van maandag op dinsdag Capitoolbestormers vrijgelaten, bevestigt een woordvoerder van het Witte Huis ter plaatse aan Amerikaanse media. De broers Andrew en Matthew Valentin, die gratie kregen van president Donald Trump, zijn vrijgelaten, zei de woordvoerder, zonder verder in details te treden. „Ze zijn niet langer hier. Ze zijn vrij en dat is alles wat ik weet”, zei hij tegen de aanwezige media.
Donald Trump heeft in zijn eerste uren als president van de Verenigde Staten een decreet getekend dat de Golf van Mexico omdoopt tot Golf van Amerika. Ook de berg Denali in Alaska gaat weer Mount McKinley gaan heten. De naam was in 2015 veranderd toen de Democraat Barack Obama in het Witte Huis zat.
Hillary Clinton schoot in de lach bij de aankondiging van Trump:
De geografische namen moeten door de minister van Binnenlandse Zaken worden aangepast in overheidscommunicatie en op officiële kaarten. Trump heeft Doug Burgum voorgedragen als binnenlandminister.
Tijdens het tekenen van decreten in de Oval Office zei de kersverse Amerikaanse president Donald Trump dat Vladimir Poetin „Rusland verwoest door een akkoord in Oekraïne te weigeren”. Trump deed de uitspraak tegen verslaggevers die bij hem waren.
„Ik denk dat hij een deal moet sluiten”, zei Trump over Poetin. En: „Rusland komt zo in grote problemen.” De economie van het land wordt volgens de Republikein hard geraakt.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de Oval Office een decreet getekend waarmee de Verenigde Staten vertrekken uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Trump had al aangekondigd dat het land uit de internationale organisatie zou stappen.
In 2020 trok de Republikein de Verenigde Staten ook terug uit de WHO. Hij deed dat toen omdat hij kritiek had op de corona-aanpak van de organisatie. Onder Trumps voorganger Joe Biden werd die terugtrekking ongedaan gemaakt.
President Donald Trump heeft een reeks decreten getekend in een sportarena in Washington. Hij nam daar in het bijzijn van duizenden fans plaats achter een bureau.
Een omroeper liet toeschouwers weten welke besluiten Trump aan het ondertekenen was. Bij een verklaring over de terugtrekking uit het Klimaatakkoord van Parijs klonk luid applaus en gejoel.
President Donald Trump zegt dat hij bijna 80 besluiten gaat terugdraaien van zijn voorganger Joe Biden. Het gaat volgens hem om „destructieve en radicale” beslissingen. „Ze zijn over vijf minuten allemaal weg.”
De president kondigde aan meer grip te willen krijgen op de overheid. Het invoeren van nieuwe regels wordt volgens Trump opgeschort zodat „bureaucraten van Biden” geen besluiten meer kunnen nemen. „De meeste van die bureaucraten worden ontslagen.”
Het Pentagon heeft kort na het aantreden van president Donald Trump het portret verwijderd van Mark Milley, de voormalige stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij heeft Trump eerder een fascist en een gevaar voor het land genoemd.
Het portret was deze maand onthuld en dus vrijwel meteen weer weggehaald. Het Pentagon heeft niet laten weten waarom dat gebeurde. Trump heeft een uitgesproken afkeer van de voormalige topgeneraal, die hij een enorme idioot heeft genoemd.
Milley kreeg van vertrekkend president Joe Biden preventief gratie. Dat moet hem beschermen tegen „politiek gemotiveerde vervolging” nu Trump weer aan de macht is.
President Donald Trump gaat de overheid opdracht geven om te stoppen met het verhuren van Amerikaanse grond voor „enorme windparken”, staat in een verklaring van het Witte Huis na zijn inauguratie.
Het is nog niet duidelijk hoe ver Trumps plan precies gaat, maar de overheid heeft veel controle over het verhuren en toestaan van windparken op land en zee die eigendom zijn van de staat. Voorstanders van hernieuwbare energie waarschuwen dat dit een groeiende Amerikaanse industrie kan schaden en plannen voor schone energie langs de oostkust kan vertragen.
„President Trumps energiebeleid stopt het verhuren van grond aan grote windparken die onze natuurlijke landschappen aantasten en de Amerikaanse energieconsumenten niet dienen”, aldus het Witte Huis. Trump heeft zijn afkeer van windenergie nooit verborgen. Zo voerde hij strijd tegen een project dat zichtbaar was vanaf zijn golfbaan in Aberdeen, Schotland. Ook bekritiseerde de president windturbines vaak als lelijke bouwwerken die vogels vermalen en walvissen doden.
De nieuwe Amerikaanse regering van Donald Trump krijgt al direct te maken met rechtszaken. Daarin wordt volgens CNN gesteld dat de oprichting van de nieuwe adviesraad van miljardair Elon Musk strijdig is met de wet.
DOGE heet voluit Department of Government Efficiency, wat vertaald kan worden als Ministerie van Overheidsefficiëntie. Het gaat niet om een echt ministerie, maar om een soort taskforce die advies gaat uitbrengen over het afslanken van de overheid.
CNN bericht dat er zeker drie rechtszaken zijn tegen DOGE. Die komen onder meer van vakbonden en belangenorganisaties.
De organisaties stellen dat regels worden overtreden voor commissies die de president adviseren. Ze willen met de rechtszaken bereiken dat aanbevelingen van DOGE pas worden uitgevoerd als de adviesraad aan alle regelgeving voldoet.
Met het kruisteken maakte de Amerikaanse ex-president Joe Biden ondubbelzinnig duidelijk wat hij vond van de inauguratietoespraak van zijn opvolger Donald Trump toen hij afscheid nam van zijn personeel. „We verlaten ons ambt. We geven de strijd niet op,” zei Biden op het militaire vliegveld Joint Base Andrews bij Washington.
„We hebben vandaag de inaugurele rede gehoord. We hebben nog veel werk te doen,” zei Biden, terwijl hij vol ongeloof lachte, vervolgens somber keek en een kruis sloeg.
Biden heeft Trump herhaaldelijk beschreven als een gevaar voor de democratie. Kort voordat hij zijn ambt neerlegde, waarschuwde hij indringend dat de macht werd geconcentreerd in de handen van een paar extreem rijke mensen en dat ongecontroleerd machtsmisbruik gevaarlijke gevolgen zou kunnen hebben.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn aantreden een video gedeeld op X. „Amerika is terug”, staat in de bijbehorende tekst. Ook schrijft Trump dat er een gouden eeuw voor zijn land aankomt.
Het filmpje duurt ruim een halve minuut en bevat geen gesproken tekst. Beelden van Trump worden afgewisseld met shots van helikopters, een adelaar en straaljagers boven het Witte Huis. Er klinkt bombastische muziek.
Trump schrijft in de tekst dat hij niet zal rusten tot hij een sterk, veilig en welvarend land heeft gecreëerd. „Iedere dag zal ik tot mijn laatste adem voor jullie knokken.”
De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de President’s Room in het Capitool een aantal belangrijke documenten ondertekend. Het gaat om documenten die te maken hebben met kabinets- en andere benoemingen.
Later op maandagavond zal Trump nog meer documenten ondertekenen, waaronder een aantal belangrijke decreten. In de Capital One Arena, een overdekt stadion in Washington, is een bureau op een podium geplaatst waar Trump de documenten kan ondertekenen. Bij eerdere inauguraties vond dit moment plaats in de Oval Office in het Witte Huis.
Techmiljardair Elon Musk heeft op zijn berichtendienst X gereageerd op de rentree van Donald Trump als president. „De terugkeer van de koning”, merkte hij op.
Musk plaatste de opmerking bij een afbeelding van X-accounts van Trump: een afbeelding van de account @realDonaldTrump met de mededeling „account geschorst” en een afbeelding van de account van Trump als president.
X, dat destijds Twitter heette, had de account van Trump geschorst na de Capitoolbestorming in 2021. Later kocht Musk de berichtendienst en draaide de schorsing terug. De miljardair geldt als topadviseur van Trump en zal ook een adviesraad leiden.
„Het Panamakanaal is van Panama en zal dat blijven”, zei de president van het land José Raúl Mulino maandag. Hij reageerde daarmee op opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die in zijn inauguratiespeech zijn intentie herhaalde om het beroemde Panamakanaal terug te nemen.
„Het beheer van het Panamakanaal zal onder controle van Panama blijven staan”, aldus Mulino.
Het Panamakanaal is de enige waterweg die de Atlantische Oceaan verbindt met de Stille Oceaan en is daarmee van groot economisch belang. Het kanaal werd in 1914 gegraven door de Verenigde Staten, maar in 1999 overgedragen aan Panama. Trump dreigde de afgelopen weken al vaker om het kanaal terug te nemen na zijn aantreden als president.
De Amerikaanse president Donald Trump treft voorbereidingen om op grote schaal gratie te verlenen aan aanhangers die in 2021 het Capitool bestormden. Dat zeggen ingewijden tegen ABC News en CNN.
Aanhangers van Trump bestormden destijds het Capitool nadat hij zonder bewijs had volgehouden dat hij de presidentsverkiezingen door fraude had verloren. In het parlementsgebouw waren politici bijeengekomen om de uitslag te bekrachtigen.
CNN bericht dat ongeveer 1100 relschoppers al een straf opgelegd hebben gekregen. Die hebben ze vaak al uitgezeten.
ABC meldt dat ook gratie wordt verleend aan aanhangers die waren veroordeeld voor gewelddadige aanvallen op de politie. Relschoppers die nog in de cel zitten, kunnen zo vrijkomen.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn bewering herhaald dat hij de verkiezingen van 2020 door fraude heeft verloren. „Die verkiezing was compleet gemanipuleerd”, zei hij na zijn officiële inauguratiespeech.
Trump sprak na zijn toespraak nogmaals verzamelde gasten toe. Die speech duurde langer dan zijn inauguratiespeech. Hij zei onder meer dat zijn voormalige rivaal Hillary Clinton er maandag bij zijn beëdiging niet zo blij uitzag.
De 78-jarige Trump kon zich ruim vier jaar geleden niet neerleggen bij zijn verkiezingsnederlaag. Hij bleef zonder bewijs volhouden dat hij door fraude had verloren.
De president beweerde dat zijn tegenstanders ook de afgelopen verkiezingen probeerden te sjoemelen. „We maakten het te groot om te vervalsen. Het was zo groot. Maar ze hebben het geprobeerd. Ze haalden alles uit de kast.”
De regering van de Amerikaanse president Donald Trump stelt Robert Salesses aan als waarnemend minister van Defensie. Salesses blijft aan totdat de beoogde minister Pete Hegseth wordt goedgekeurd door de Senaat, meldt een Amerikaanse functionaris maandag.
Salesses was eerder de plaatsvervangend directeur van een afdeling van de Amerikaanse strijdkrachten, de Washington Headquarters Services.
Trump wil Hegseth als minister van Defensie, maar de oud-presentator van Fox News is omstreden. Hij werd eerder beschuldigd van seksueel wangedrag en alcoholmisbruik. Tijdens hoorzittingen in het Amerikaanse Congres toonden verschillende Democratische senatoren zich vorige week zeer kritisch over de benoeming van Hegseth.
De Amerikaanse president liet eerder al weten nog steeds achter de benoeming te staan. Naar verwachting wordt later deze week gestemd over zijn kandidatuur.
De nieuwe Amerikaanse regering is meteen gestopt met het gebruik van een app voor migranten, CBP One. Zij konden met de app een afspraak maken bij grensovergangen om legaal het land binnen te komen.
De krant The Washington Post schreef onlangs dat via de app de afgelopen jaren bijna een miljoen mensen de VS zijn binnengekomen. Zij kregen een tijdelijke verblijfsstatus en mochten ook werken.
De app zorgt volgens voorstanders dat minder migranten proberen om illegaal de grens over te steken. Op de website van de grensbewakingsdienst staat dat CBP One vanaf 20 januari niet meer in gebruik is. „Bestaande afspraken zijn geannuleerd.”
De Noorse koning Harald heeft de pas beëdigde Amerikaanse president Donald Trump gefeliciteerd met zijn aantreden. De vorst stuurde een bericht dat ook op de website van het Noorse koningshuis werd gedeeld.
„Ter gelegenheid van uw inauguratie als 47e president van de Verenigde Staten van Amerika zend ik u mijn hartelijke gelukwensen namens mijzelf en het volk van Noorwegen, en mijn hoop op het welzijn en de voorspoed van het Amerikaanse volk”, luidt de boodschap van de Noorse koning.
Ook de Deense koning Frederik liet van zich horen. „Ik wil mijn oprechte felicitaties en beste wensen overbrengen aan u, uw familie en de bevolking van de Verenigde Staten”, schrijft Frederik in een bericht dat op Instagram werd gedeeld.
Eerder stuurde ook de Britse koning Charles al een felicitatiebericht aan de nieuwe Amerikaanse president.
Anders dan acht jaar geleden legde Donald Trump zijn hand niet op de Bijbel toen hij de eed aflegde. Zijn rechterhand stak hij, zoals voorgeschreven omhoog, zijn linkerhand liet hij langs zijn jas hangen.
Trumps vrouw, Melania, had wel twee Bijbels haar hand en hield die Trump voor. Het betrof een familiebijbel en een zogenaamde Lincolnbijbel, die in 1861 door de 16e president Abraham Lincoln was gebruikt bij de inauguratie. Barack Obama gebruikte deze Lincolnbijbel ook bij zijn eedaflegging in 2009 en 2013.
Het is niet wettelijk verplicht voor de Amerikaanse president om zijn hand op de Bijbel te leggen bij het afleggen van de eed. Het is echter wel een lange traditie dat presidentskandidaten dit doen. De Amerikaanse grondwet schrijft alleen voor dat de president de ambtseed aflegt. Maar nergens wordt voorgeschreven dat bij die plechtigheid een Bijbel moet worden gebruikt. De keuze om de hand op de Bijbel te leggen is dus meer een symbolische daad dan een wettelijk vereiste.
Premier Dick Schoof heeft de pas ingezworen Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident J.D. Vance gefeliciteerd met hun inauguratie. Schoof benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten een sterke historische band hebben en al lange tijd bondgenoten zijn.
De premier ziet uit naar de samenwerking met Trump en noemt daarbij nadrukkelijk de NAVO. Trump heeft eerder gedreigd uit het militaire bondgenootschap te stappen als andere lidstaten niet meer geld investeren. Onlangs noemde hij 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) als minimumbijdrage. Nu ligt dat percentage nog op 2 procent.
Trump kreeg ook felicitaties van PVV-leider Geert Wilders, die zich een geestverwant van de Amerikaanse president beschouwt. VVD-leider Dilan Yeşilgöz wenst Trump veel succes met zijn termijn als president. Volgens haar laat de machtswisseling in de Verenigde Staten ook zien dat Europa „op eigen benen” moet gaan staan.
De Amerikaanse president Donald Trump gaat „onmiddellijk beginnen” met de hervorming van het handelssysteem om Amerikaanse werkers en gezinnen te beschermen, verklaarde hij in een speech na zijn aantreden. „In plaats van onze burgers te belasten om andere landen te verrijken, zullen we buitenlandse landen tariefmaatregelen en belastingen opleggen om onze burgers te verrijken”, aldus de president.
Met hoeveel de tarieven omhooggaan heeft Trump nog niet gezegd. Ook gaat Trump de zogeheten Green New Deal, een Amerikaans plan tegen klimaatverandering, schrappen.
De inwijdingsceremonie nadert zijn einde. Afsluitende gebeden worden uitgesproken door religieuze leiders van verschillende geloofsovertuigingen: rabbijn Ari Berman, pastor Lorenzo Sewell en predikant Frank Mann.
Het programma vermeldt imam Husham Al-Husainy als een van de geestelijken die ook een gebed zou uitspreken naast zijn joodse en christelijke tegenhangers, maar dat deed hij uiteindelijk niet.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Donald Trump gefeliciteerd, nu hij voor de tweede keer is aangetreden als president van de Verenigde Staten. Zelensky zei ook uit te kijken naar een „actieve en wederzijdse samenwerking” met Trump.
„President Trump is altijd besluitvaardig en het beleid dat hij heeft aangekondigd zorgt voor een mogelijkheid om het Amerikaanse leiderschap te versterken en langdurige en rechtvaardige vrede te bereiken, wat de grootste prioriteit heeft”, aldus de Oekraïense president op X.
Volgens Trump wordt zijn regering kleurenblind en zullen verdiensten doorslaggevend zijn. Daarnaast stelt hij dat er voor zijn overheid maar twee geslachten zijn: man en vrouw.
Hij kondigt ook aan dat militairen die zijn ontslagen omdat ze geen covid-vaccin wilden, weer in dienst mogen komen, met volledige terugbetaling van gemist inkomen.
Zeker vijftig leden van de Proud Boys hebben zich enkele minuten na de beëdiging van de Amerikaanse president Donald Trump verzameld bij de Capital One Arena in Washington. Dat meldt NBC News. De leden zouden leuzen als „bevrijd onze jongens” roepen.
De extreemrechtse Proud Boys speelden een grote rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Zij traden op als „het leger van Donald Trump” nadat de president de verkiezingen van 2020 verloor van Joe Biden. Meerdere leden van de groepering kregen een gevangenisstraf opgelegd. De leider van de groepering kreeg 22 jaar celstraf.
Het is onduidelijk of Trump de leden van de extremistische groepering gratie zal verlenen nu hij opnieuw is aangetreden als president.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn aantreden aangekondigd dat Amerika weer op de eerste plek wordt gezet tijdens zijn presidentschap. Er zal niet meer worden toegestaan dat andere landen misbruik van de VS maken, verklaarde hij.
Trump stelde dat er een vertrouwenscrisis speelt in zijn land. „Een radicaal en corrupt establishment heeft jarenlang welvaart en invloed onttrokken aan onze burgers”, stelde hij in het Capitool. „De regering kan nu niet eens een simpele crisis in eigen land aan.”
De president verweet zijn voorgangers „onbeperkte financiering” te hebben vrijgemaakt voor de verdediging van buitenlandse grenzen. „Maar weigerde om de grenzen en inwoners van Amerika te verdedigen.”
Ook adjunct-directeur Paul Abbate van de FBI stapt op. Hij leidde de nationale politiedienst nadat Christopher Wray vroegtijdig was vertrokken.
Wray maakte vorige maand zijn vertrek bekend nadat Donald Trump de verkiezingen had gewonnen. De Republikein had al duidelijk gemaakt dat hij af wilde van de FBI-chef.
De nieuwe president wil Kash Patel aanstellen als FBI-topman. Het is onduidelijk wie waarnemend directeur is tot de Senaat de benoeming van Patel heeft goedgekeurd.
Donald Trump is beëdigd als de 47e president van de Verenigde Staten. Hij legde op het middaguur de ambtseed af in Washington. Trump zwoer zijn ambt getrouw uit te voeren en de grondwet te verdedigen.
De plechtigheid zou eigenlijk buiten plaatsvinden, maar is vanwege de kou naar binnen verplaatst. Trump legde daardoor de ambtseed af in het parlementsgebouw dat zijn aanhangers vier jaar geleden bestormden na zijn verkiezingsnederlaag.
De 78-jarige Trump is de oudste persoon in de Amerikaanse geschiedenis die is beëdigd als president. Zijn voorganger Joe Biden was bij zijn aantreden enkele maanden jonger.
J.D. Vance is beëdigd als vicepresident van de Verenigde Staten. De 40-jarige politicus legde de ambtseed af in het Capitool in hoofdstad Washington.
Vance is een van de jongste vicepresidenten in de Amerikaanse geschiedenis. Hij geldt ook als een politieke nieuwkomer, die in 2023 als senator uit Ohio zijn entree maakte in de landelijke politiek.
De 38 jaar oudere Trump krijgt een vicepresident die vroeger bijzonder kritisch over hem was. Vance, auteur van de bestseller Hillbilly Elegy, heeft zijn huidige politieke baas een idioot genoemd en zou Trump ook met Adolf Hitler hebben vergeleken. Later bekeerde Vance zich tot het MAGA-gedachtegoed.
Trump had in zijn eerste ambtsperiode een andere vicepresident, de zeer gelovige Mike Pence. Die weigerde Trump te steunen in zijn pogingen om aan de macht te blijven na zijn verkiezingsnederlaag in 2020. Aanhangers van Trump scandeerden tijdens de Capitoolbestorming dat de vicepresident opgehangen moest worden.
Pence deed later een poging om zelf de presidentskandidaat van de Republikeinen te worden voor de verkiezingen in 2024. Hij trok zich na enige tijd terug uit de Republikeinse voorverkiezingen, die Trump later moeiteloos won. Pence woonde maandag wel de beëdiging van Trump bij. Zijn vrouw Karen Pence was niet aanwezig.
Aanhangers van aankomend president Donald Trump zijn maandag in groten getale bij de Capital One Arena gearriveerd.
Vanwege de kou werd de inauguratie van Trump, die doorgaans buiten bij het Capitool wordt gehouden, naar een zaal binnen in het parlementsgebouw verplaatst. Om die reden is de Capital One Arena, een overdekt sportstadion, ingericht zodat mensen die de plechtigheid wilden bezoeken deze alsnog live kunnen volgen via grote schermen. Trump gaat na zijn inauguratie zelf ook naar de arena, waar hij zijn aanhangers toespreekt.
In het stadion is een podium met daarop een bureau neergezet, waar Trump een aantal belangrijke decreten zal ondertekenen. Ook is er later op de dag een presidentiële parade in de arena.
Donald Trump zal na zijn inauguratie maandag een nationale energienoodtoestand uitroepen om energiekosten te verlagen, zegt een functionaris van het Witte Huis tegen zakenzender CNBC.
Hiermee worden „verschillende bevoegdheden vrijgemaakt” om meer natuurlijke hulpbronnen te produceren, zei de medewerker, zonder specifieke details te geven over welke bevoegdheden Trump zal gebruiken. De aankomende president heeft beloofd de energiekosten binnen het eerste jaar van zijn regering te halveren.
„De nationale energienoodtoestand is cruciaal omdat we in een AI-wedloop met China zitten. Het is essentieel dat we genoeg binnenlandse energie kunnen produceren om de benodigde elektriciteit te genereren en onze positie aan de wereldtop van technologie te behouden”, aldus de functionaris.
Al voor het aantreden van Donald Trump klinkt kritiek op zijn verwachte voornemen om ‘birthright citizenship’ deels terug te draaien. Dat is het principe dat mensen die worden geboren in de Verenigde Staten daar ook het staatsburgerschap krijgen.
De krant The Washington Post bericht dat de aankomende regering het burgerschap niet langer wil erkennen van kinderen van migranten zonder wettelijke verblijfsstatus. Het is nog onduidelijk wat zo’n besluit in de praktijk betekent.
Vanuit Democratische hoek klinkt al kritiek. De Democratische senator Ruben Gallego uit grensstaat Arizona noemt zo’n maatregel „anti-Amerikaans en ongrondwettig”. Hij benadrukt dat wel iets gedaan moet worden aan het „niet-functionerende immigratiesysteem”.
Terwijl de ogen van de wereld zijn gericht op het Capitool waar Donald Trump de ambtseed gaat afleggen, wordt het kantoor van de president in hoog tempo omgebouwd. CNN bericht dat onder meer een tapijt terugkeert dat is ontworpen door voormalig First Lady Nancy Reagan.
Een ingewijde zegt tegen de nieuwszender dat ook het bureau van de president tijdelijk uit elkaar moest worden gehaald. Dat gebeurde om de vloerbekleding te kunnen vervangen.
Huidig president Joe Biden verliet het Witte Huis maandagochtend (lokale tijd). Hij ging met Trump naar het Capitool. Daar legt de Republikein de ambtseed af. Daarna keert hij terug naar de ambtswoning en werkplek van de president.
De aankomende Amerikaanse president Donald Trump is maandagochtend (lokale tijd) gearriveerd bij het Capitool, waar over ongeveer een uur zijn inauguratie plaatsvindt.
Trump arriveerde samen met vertrekkend president Joe Biden, zoals traditie is bij de Amerikaanse machtsoverdracht. De twee reden in dezelfde limousine naar het Capitool vanaf het Witte Huis.
De eerste gasten zijn maandag gearriveerd bij het Capitool in Washington, waar rond het middaguur (lokale tijd) de inauguratie van Donald Trump plaatsvindt. Onder de gearriveerde gasten zijn onder meer oud-president Bill Clinton en diens vrouw Hillary Clinton en oud-president Barack Obama.
Ook techmiljardair Elon Musk (X), Apple-topman Tim Cook, Meta-topman Mark Zuckerberg en de bekende podcastmaker Joe Rogan zijn aangekomen in het parlementsgebouw.
De inauguratie vindt plaats in de rotunda, de grote centrale hal van het Capitool. De plechtigheid vindt doorgaans buiten het Capitool plaats, maar vanwege de kou werd deze naar binnen verplaatst. De laatste keer dat dat gebeurde was tijdens de inauguratie van Ronald Reagan in 1985.
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn opvolger Donald Trump rijden samen in een limousine naar het Capitool, berichten Amerikaanse media. Daar legt Trump rond 18.00 uur Nederlandse tijd de ambtseed af.
Het is gebruikelijk dat een vertrekkende president zijn opvolger vergezelt. Dat gebeurde vier jaar geleden evenwel niet. Toen beweerde Trump zonder bewijs dat hij de verkiezingen door fraude had verloren. Hij ging niet naar de beëdiging van Biden.
Biden heeft al duidelijk gemaakt waarde te hechten aan een normale machtsoverdracht.
Ondernemer Vivek Ramaswamy sluit zich toch niet aan bij DOGE, de adviesraad die aankomend president Donald Trump moet bijstaan. Ramaswamy gaat volgens nieuwssite Politico proberen om gouverneur van Ohio te worden.
Het vertrek van Ramaswamy betekent dat techmiljardair Elon Musk het alleen voor het zeggen krijgt bij DOGE. De taskforce gaat advies uitbrengen over het afslanken van de overheid. De afkorting wordt soms vertaald als Ministerie van Overheidsefficiëntie.
Ramaswamy, die ook meedeed aan de Republikeinse voorverkiezingen, zou eerder hebben gekeken of hij aankomend vicepresident JD Vance kon vervangen in de Senaat. Hij is toen gepasseerd en wil nu proberen gouverneur te worden.
De vertrekkende Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn opvolger Donald Trump ontvangen in het Witte Huis. Voorafgaand aan Trumps inauguratie drinken de huidige en de aankomende president thee in de ambtswoning. De ontmoeting staat symbool voor een vredige machtsoverdracht.
Samen met zijn vrouw Jill wachtte Biden Trump en zijn vrouw Melania op bij de ingang van de ambtswoning. Kort daarvoor plaatste de president een selfie van hem en zijn vrouw voor het Witte Huis. „Nog een selfie voor vertrek. We houden van je Amerika”, staat als tekst bij de foto van het paar.
Eerder ontvingen vicepresident Kamala Harris en haar man Doug Emhoff ook hun opvolgers J.D. Vance en diens vrouw Usha Vance.
Na afloop vertrekt Trump richting het Capitool, waar hij om 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) zijn eed aflegt. Door de kou vindt de inauguratie dit jaar binnen plaats.
Donald Trump gaat maandag na zijn aantreden als president een noodsituatie uitroepen aan de grens met Mexico, liet een medewerker van de aankomende regering weten aan de pers. Trump gaat ook meer troepen naar de grens sturen om die veilig te stellen en zal drugskartels aanmerken als terreurorganisaties.
Migratie speelde een belangrijke rol in de campagne van Trump, die maandag de ambtseed aflegt en dan president is. Hij had aangekondigd de grens dicht te gooien om de „invasie” van migranten een halt toe te roepen. Trump heeft ook al aangekondigd dat hij „de grootste deportatiecampagne” in de geschiedenis van zijn land laat uitvoeren om criminelen zonder verblijfsstatus het land uit te krijgen.
Donald Trump, die maandag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten, zal op zijn eerste werkdag nog geen nieuwe belastingtarieven invoeren op producten uit andere landen. Dit meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Hoewel sommige landen dit hadden verwacht en gevreesd, wil Trump eerst meer inzicht krijgen in waarom de VS meer producten importeren dan exporteren.
Volgens de krant wil Trump dat federale overheidsinstanties onderzoeken hoe eerlijk de handel is tussen de VS en andere landen, met speciale aandacht voor China, Canada en Mexico. Dit betekent dat zij bestaande handelsafspraken onder de loep nemen en nagaan of deze landen zich aan de regels houden. Daarnaast wil Trump laten onderzoeken of andere landen hun valuta op een oneerlijke manier gebruiken om handelsvoordelen te behalen.
Vooral de handelsdeal met China uit 2020 en de afspraken in het handelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico krijgen extra aandacht. In 2026 worden de afspraken met Canada en Mexico opnieuw geëvalueerd, en Trump wil zich daar goed op voorbereiden.
De Russische president Vladimir Poetin heeft Donald Trump alvast gefeliciteerd met zijn tweede termijn als Amerikaanse president, uren voor Trumps inauguratie in Washington. Dit deed hij tijdens een vergadering van de Russische Veiligheidsraad. Poetin zei ook dat Rusland openstaat voor dialoog met de nieuwe Amerikaanse regering over Oekraïne en kernwapens.
De Russische president verklaarde te zullen vechten voor de belangen van Rusland en te hopen op duurzame vrede in plaats van een kort staakt-het-vuren in Oekraïne. Het einde van het conflict tussen Rusland en Oekraïne is niet in zicht.
Bijna drie jaar na het begin van de Russische inval in Oekraïne zijn de VS nog altijd de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne. Het is onduidelijk hoe de Amerikaanse steun eruitziet met Trump aan de macht. Hij zei tijdens zijn verkiezingscampagne de oorlog in Oekraïne „binnen 24 uur” te beëindigen.
De aankomende Amerikaanse president Donald Trump is maandagochtend rond 08.45 uur lokale tijd bij de St. John’s Church in Washington gearriveerd. Daar bezoekt Trump voorafgaand aan zijn inauguratie een kerkdienst.
Samen met zijn vrouw arriveerde Trump kort na aankomend vicepresident J.D. Vance bij de kerk.
De traditionele kerkdienst wordt gehouden sinds 1933, toen Franklin D. Roosevelt de kerk op de dag van zijn inauguratie bezocht.
Na de dienst ontvangen vertrekkend president Joe Biden en first lady Jill Biden Trump en zijn vrouw in het Witte Huis om thee te drinken. Dit moment staat symbool voor de vredige machtsoverdracht die moet volgen. Om 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) wordt Trump officieel geïnaugureerd als 47e president van de Verenigde Staten.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft preventief gratie verleend aan een aantal politieke tegenstanders van Donald Trump, die later op maandag wordt geïnstalleerd als president. Het gaat onder meer om parlementsleden die zich bezighielden met de afzettingsprocedure tegen Trump. Zij kunnen daardoor niet worden vervolgd.
Ook de voormalige medische hoofdadviseur van de regering, Anthony Fauci, heeft gratie gekregen. Hij werd een belangrijke stem tijdens de coronapandemie en had toen vaak ruzie met Trump over de noodzaak van maatregelen.
De preventieve gratie geldt ook voor oud-generaal Mark Milley. Hij heeft Trump „fascistisch” genoemd en gaf eerder aan vervolging te vrezen als Trump terug zou komen in het Witte Huis.
Voor sommigen is Trump de reïncarnatie van Kores, de Perzenkoning, onder wiens bewind de Joodse ballingen uit Babel terugkeerden naar hun eigen land.
Donald Trump gaat later deze maandag in zijn eerste toespraak als president oproepen tot een „revolutie van het gezonde verstand”.
Dat meldt The Wall Street Journal, dat delen van de inauguratiespeech alvast heeft kunnen inzien. Trump zal volgens de krant „een nieuw tijdperk van nationaal succes” uitroepen.
Trump wordt om 18.00 uur Nederlandse tijd ingezworen als president en houdt daarna een toespraak van naar verwachting ongeveer 20 minuten.
„Ik keer terug als president in het volste vertrouwen en optimisme dat we aan het begin staan van een opwindend nieuw tijdperk van nationaal succes. Een golf van verandering overspoelt het land”, zal Trump waarschijnlijk zeggen in het Capitool. „Mijn boodschap aan de Amerikanen vandaag is dat het tijd is om opnieuw de moed, kracht en bezieling van de grootste beschaving in de geschiedenis te laten zien.”
Trump hield zondag al een ‘overwinningsrally’ in Washington. Daar zei hij onder meer als president „de grootste deportatieoperaties ooit” te willen opzetten.
Omstreeks elf uur vanmorgen hebben Joe Biden en zijn vrouw het Witte Huis verlaten. Zodra ze de deur achter zich dichttrokken, begon de verhuizing. Een megaoperatie.
Het oordeel van de meerderheid van de Amerikanen over Bidens presidentschap is negatief. Voor hen is Joe Biden „niet meer dan een voetnoot in de kronieken van de VS”.
De waarde van de bitcoin heeft een nieuw record bereikt. ’s Werelds bekendste cryptomunt was maandagochtend meer dan 109.000 dollar waard. De munt won afgelopen week al flink aan waarde, in aanloop naar de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump. Het vorige record stond op ruim 108.000 dollar.
Beleggers verwachten dat Trump de regelgeving rond digitale munten gaat versoepelen. Zo heeft hij tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd van de Verenigde Staten een wereldwijde „cryptohoofdstad” te maken.
De waarde van de bitcoin schommelde sinds november, toen Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, rond de 90.000 tot 100.000 dollar. Vorige week werd de cryptomunt ongeveer 10 procent meer waard. De vooruitzichten voor de bitcoin in 2025 lopen wel sterk uiteen. Zo verwachten sommige kenners dat de prijs kan terugzakken naar 70.000 tot 80.000 dollar. Anderen verwachten dat de bitcoin in het nieuwe jaar mogelijk zelfs 400.000 dollar waard kan worden.
Trump heeft dit weekend zijn eigen cryptotoken gelanceerd, waarvan de marktwaarde volgens cryptoplatform CoinMarketCap sindsdien is gestegen tot ruim 11 miljard dollar. Op zijn socialemediaplatform Truth Social deed Trump een aankondiging van „de enige officiële Trump Meme”, een zogenoemde memecoin met zijn afbeelding erop.
Ook Trumps vrouw Melania lanceerde zondag een memecoin, die sindsdien eveneens flink in waarde is gestegen. Zij deed een aankondiging op X. Deze cryptotoken heeft inmiddels een marktwaarde van bijna 2 miljard dollar, stelt CoinMarketCap.
Donald Trump keert na vier jaar terug in het Witte Huis. Hij legt de ambtseed af in de Amerikaanse hoofdstad Washington en is dan de 47e president van de Verenigde Staten.
De beëdiging van Trump vindt plaats omstreeks 18.00 uur Nederlandse tijd. Dat zou aanvankelijk buiten gebeuren, voor het Capitool, maar door de verwachte vrieskou is de hele ceremonie naar binnen verplaatst.
Onder de gasten voor de inauguratie zijn meerdere buitenlandse leiders. Trump breekt daarmee met traditie. Het gaat onder anderen om de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Argentijnse president Javier Milei. Daarnaast heeft een aantal Europese rechtsradicale figuren, zoals de Britse Nigel Farage, de Franse Éric Zemmour en de Vlaming Tom Van Grieken, een uitnodiging ontvangen.
Ook komen naar verluidt techmiljardairs als Mark Zuckerberg, Jeff Bezos en Elon Musk, eigenaar van SpaceX en berichtendienst X. Hij heeft zich opgeworpen als rechterhand en topadviseur van Trump.
Trump was ook al de 45e president. Zijn eerste ambtsperiode eindigde in chaos toen hij weigerde zijn verkiezingsnederlaag te erkennen. Aanhangers bestormden het Capitool nadat Trump zonder bewijs had volgehouden dat hij door fraude had verloren.
Het leidde tot veel kritiek op Trump en tot meerdere strafzaken. Die weerhielden kiezers er vorig jaar niet van massaal op hem te stemmen. Hij wordt daarmee de eerste president met een strafblad, na een veroordeling vorig jaar in een strafzaak over een zwijggeldbetaling aan een pornoster.
Zondag bezocht Trump een kerkdienst voor donoren die minimaal 100.000 dollar aan zijn campagne hebben gegeven.
Advertentie