Binnenland
Tegendemonstranten bij sluis IJmuiden: hi ha ho, XR has to go

Bij de zeesluizen in IJmuiden zijn maandagochtend vroeg meer dan vijftig demonstranten aanwezig die protesteren tegen een aangekondigde poging van Extinction Rebellion (XR) om de sluizen te blokkeren. XR wil zo het cruiseschip MSC Virtuosa tegenhouden. De tegendemonstranten hebben spandoeken opgehangen waar onder andere ‘Hi ha ho, XR has to go’ op staat geschreven. De klimaatactivisten zijn zelf nog niet gearriveerd, maar zeggen dat ze „met meerdere groepen” onderweg zijn.

ANP

De klimaatactiegroep voerde de afgelopen tijd vaker actie in de Noord-Hollandse plaats tegen „de schadelijke impact op het klimaat” van cruiseschepen. Hun tegenstanders wezen er vrijdag tegen NH Nieuws op dat de sluizen en schepen hun broodwinning zijn en dat het schip gewoon zijn weg moet kunnen vervolgen. Een organisator van het tegenprotest liet de nieuwssite toen weten dat hij pleit voor een geweldloos tegengeluid, maar zei ook: „Ik heb niet iedereen in de hand.”

Een van de tegendemonstranten, die een pet draagt met het woord ‘Sluisbewaking’, laat aan een verslaggever van het ANP weten dat ze op meerdere plekken staan. „We willen niet verrast worden.”

Burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen kwam maandagochtend een kijkje nemen bij de sluizen. „Houd het rustig”, zei hij tegen de IJmuidenaren. Bij de demonstratie is politie aanwezig. De gemeente liet eerder al weten dat er voorbereidingen zijn getroffen om het protest vreedzaam te laten verlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer