Economie
Drukke beursweek met veel bedrijfsresultaten op Damrak

Beleggers op de aandelenbeurs in Amsterdam gaan een drukke week tegemoet met kwartaalcijfers van de AEX-bedrijven Randstad, AkzoNobel, Heineken, Besi en Unilever. Uit de Verenigde Staten zijn er resultaten van onder meer Tesla en Boeing.

ANP

Randstad komt dinsdag met resultaten over het derde kwartaal. Daarbij zal de aandacht onder meer uitgaan naar opmerkingen van het uitzendconcern over de arbeidsmarkt. Verfproducent AkzoNobel en bierbrouwer Heineken melden een dag later cijfers. AkzoNobel maakte vorige maand nog bekend wereldwijd ongeveer 2000 banen te schrappen om kosten te verlagen. Hoeveel banen in Nederland verdwijnen werd niet gezegd. Bij Heineken wordt bijvoorbeeld gelet op de verkoopvolumes.

Levensmiddelenconcern Unilever en chiptoeleverancier Besi openen donderdag de boeken. Unilever kondigde onlangs nog de verkoop aan van zijn Russische activiteiten, waarmee een einde komt aan de aanwezigheid van het bedrijf in Rusland. Er werd geen verkoopsom gemeld. Bij Besi zal worden gekeken naar de orders, nadat sectorgenoot ASML vorige week nog meldde dat de boekingen in het derde kwartaal fors waren gedaald vergeleken met de voorgaande periode. Dat zorgde voor fikse koersverliezen in de chipsector.

Boeing heeft een verbeterd loonbod gedaan om een einde te maken aan een grote staking van circa 33.000 fabriekswerkers in Seattle en Portland die al ruim een maand duurt. De vliegtuigbouwer biedt onder meer een loonsverhoging van 35 procent over een periode van vier jaar. Het bod wordt woensdag voorgelegd aan de werknemers om erover te stemmen. Die dag komt Boeing ook met cijfers. Het bedrijf had al gewaarschuwd voor grote verliezen in het derde kwartaal door de hoge kosten van de staking.

Tesla maakte eerder al bekend dat er in het afgelopen kwartaal meer elektrische auto’s zijn afgeleverd dan in de voorgaande periode. Andere buitenlandse bedrijven die deze week met cijfers komen, zijn bijvoorbeeld Coca-Cola, IBM, Deutsche Bank, Harley-Davidson en UPS.

Verder zal de belangstelling uitgaan naar nieuwe ramingen voor de wereldeconomie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF houdt komende week zijn najaarsvergadering in Washington. Ook komt de Amerikaanse centrale bank met zijn Beige Book, waarin naar de staat van de economie wordt gekeken. Daarnaast zijn er nog gegevens over het Amerikaanse en Nederlandse consumentenvertrouwen en het vertrouwen van Duitse ondernemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer