Binnenland
Monument voor vermiste vliegers boven Noordzee in WOII onthuld

Op de boulevard in Egmond aan Zee is het Lost Over Sea Tribute (LOST) monument onthuld. Hiermee worden alle vliegers herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist raakten boven de Noordzee. De bijna 25.000 vermiste bemanningsleden hadden verschillende nationaliteiten, maar droegen allemaal een identiteitsplaatje. Replica’s van die plaatjes zijn verwerkt in het monument.

ANP

Bij de onthulling waren zo’n 360 mensen aanwezig, onder wie nabestaanden uit Polen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en ambassadeurs. Het is het enige monument in Noordwest-Europa dat alle vermiste vliegers herdenkt, ook voor de Duitse vermisten wordt hiermee aandacht gevraagd. „Na bijna tachtig jaar is het tijd om gezamenlijk te herdenken”, aldus de organisatie achter het gedenkteken.

Het idee voor het gedenkteken ontstond na de vondst in februari 2022, na storm Eunice, van wrakstukken van een Britse bommenwerper die in 1942 in de zee stortte. Onderzoek naar het vliegtuig leidde naar de nabestaanden van de acht vermisten die toentertijd in het toestel zaten. De nabestaanden gaven aan het te waarderen dat na al die jaren nog zoveel aandacht werd besteed aan de gebeurtenissen van toen en opperden om een monument op te richten. Dat plan werd vervolgens uitgebreid naar een gedenkteken voor alle bemanningsleden die boven de Noordzee vermist raakten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer