BinnenlandFotoserie paddenstoelen

Herfstbloemen komen weer massaal tevoorschijn

Oktober is de paddenstoelenmaand bij uitstek. Zeker als het een tijdlang droog is geweest en het dan een paar dagen heeft geregend, schieten de herfstbloemen de grond uit.

19 October 2024 14:22
Het lila koraaltje, een zeldzame soort. Deze is gefotografeerd op de Stuwwal bij Beek-Ubbergen, op de grens met Duitsland. beeld RD
Het lila koraaltje, een zeldzame soort. Deze is gefotografeerd op de Stuwwal bij Beek-Ubbergen, op de grens met Duitsland. beeld RD

Bij mij begint het dan te kriebelen vanbinnen. Ik móét eropuit deze dagen, om de fragiele bewoners van het bos te bewonderen en te fotograferen. Want fragiel zijn ze. Sommige soorten komen in een nacht tevoorschijn en verdwijnen ook weer in een mum van tijd.

Veel paddenstoelen leven in symbiose met een bepaalde boomsoort. Zo groeit de gele ringboleet bij larix, terwijl de bruine ringboleet in de buurt van dennen staat. De schimmels helpen de boom bij het verzamelen en opnemen van vocht en mineralen.

Overigens groeien paddenstoelen niet alleen in het bos. Heel wat soorten komen juist in graslanden voor. Wasplaten zijn daar een mooi voorbeeld van. Dit zijn vaak felgekleurde paddenstoelen, die leven van rottend gras.

Sommige schimmels groeien op een heel specifiek substraat. Zo vind je de kleine speldenprikzwam vrijwel uitsluitend op de uitwerpselen van haas of konijn. De grote speldenprikzwam houdt daarentegen vooral van paardenmest. De vogelveerzwam groeit op oude braakballen, vogellijken en veren, terwijl de hoefzwam op rottende hoeven en hoorns kan worden aangetroffen.

Het op naam brengen van paddenstoelen is soms een behoorlijke uitdaging. In veel gevallen moet de microscoop eraan te pas komen. Voor de russula’s, een groep paddenstoelen met brokkelige lamellen, is ijzersulfaat bijna onmisbaar. Wrijf je dit zout over de witte steel van de paddenstoel, dan kleurt deze bij sommige soorten oranje of groen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Natuur

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer