Binnenland
Dierenactivisten blokkeren ingangen van het Dolfinarium

Enkele tientallen dierenactivisten blokkeren sinds zaterdagochtend 09.50 uur ingangen van het Dolfinarium in Harderwijk, dat meldt stichting Bite Back. De actievoerders van Bite Back en Active for Justice demonstreren, omdat zij vinden dat de dieren in het Dolfinarium onder slechte omstandigheden leven.

ANP

Een deel van de activisten heeft zich met stalen buizen vastgemaakt aan de hekken van de ingang. Ook dragen sommigen een dolfijnenpak, zo is te zien op X. De actievoerders hebben spandoeken, protestborden en flyers bij zich. Door de blokkade konden bezoekers pas vanaf 10.30 uur naar binnen via een zij-ingang, meldt parkmanager Alex Tiebot. Normaal gaat het dierenpark om 10.00 uur open. Voor de ingangen waar de activisten zich aan hebben vastgemaakt zijn hekken gezet met doeken eraan, zodat ze niet meer zichtbaar zijn voor het publiek.

Een woordvoerder van Bite Back geeft als voorbeeld van de slechte omstandigheden dat Stellerzeeleeuwen van 3 meter lang in een bad van 1,60 meter diep zitten. „Dat vinden wij onaanvaardbaar. Het is niet voor niets dat het Dolfinarium recentelijk uit de Europese branchevereniging is gezet”. Ook laat het Dolfinarium volgens de stichting nog trainers op de neus van dolfijnen surfen en zeeleeuwen met de vinnen naar publiek zwaaien. „Dit is tegen de afspraken in die gemaakt zijn met de overheid. Wij vinden dat het nu tijd is dit park te sluiten en de dieren een dierwaardige toekomst te geven.”

De actievoerders zijn van plan het protest zo lang mogelijk voort te zetten. „Met deze actie willen we duidelijk zichtbaar actievoeren op een ludieke manier om het lot van de dieren aan de kaak te stellen. Geef je om dieren, dan bezoek je dit park niet”, aldus de woordvoerder.

Tiebot is „overvallen” door de actie en hoopt dat de politie en gemeente op een later moment nog beslissen om te handhaven. Hij vindt dat de activisten het niet eens mogen zijn „met de missie van het Dolfinarium”, maar er zijn „normale paden” om daar blijk van te geven, door bijvoorbeeld een demonstratievergunning aan te vragen of naar de rechter te stappen. Voor deze actie, die volgens hem „vergelijkbaar is met inbreken”, heeft hij dan ook „geen respect”. Tiebot hoopt met hulp van de handhaving de identiteit van de activisten te achterhalen, zodat er aangifte van huisvredebreuk kan worden gedaan en de schade op hen verhaald kan worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer