Binnenland
Ambtenaren: verbod terugleverkosten zonnestroom kan niet zomaar

Energiebedrijven blijven kosten maken als gevolg van stroom die consumenten met zonnepanelen terugleveren. Die kosten moeten zij kunnen doorberekenen. Met die boodschap kwamen ambtenaren van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en toezichthouder ACM naar de Tweede Kamer, die juist af wil van de terugleverkosten die bezitters van zonnepanelen nu betalen.

ANP

Veel partijen zien in de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling een gelegenheid om de daaraan gekoppelde terugleververgoedingen te verbieden. Energieleveranciers hoeven dan geen dure stroom meer te leveren in ruil voor stroom die wordt teruggeleverd op momenten dat het aanbod hoog is en de prijzen dus lager. VVD en SP kondigden woensdag al een voorstel aan waar veel andere partijen zich ook in kunnen vinden.

Maar de Kamer loopt daarmee te hard van stapel, zeiden ambtenaren tijdens een briefing. Ook zonder de salderingsregeling jaagt teruggeleverde stroom energiebedrijven op kosten. Het zorgt voor pieken en dalen op het stroomnet dat zij in balans moeten houden. Zij zullen dat in rekening blijven brengen. „Gratis geld bestaat niet”, waarschuwde Britt Svensson, manager Toezicht Energie bij de ACM.

Op welke manier die kosten verwerkt mogen worden, is wel een politieke afweging waar de Kamer dus over kan beslissen. Energiebedrijven kunnen ze in rekening brengen bij alleen bezitters van zonnepanelen, door terugleverkosten te blijven rekenen of via een lagere terugleververgoeding. Of ze kunnen de pijn verdelen over al hun klanten, via de stroomtarieven of het vastrecht.

In de wet die de afschaffing van de salderingsregeling regelt, staat dat bezitters van zonnepanelen vanaf 2027 een redelijke vergoeding moeten krijgen voor teruggeleverde stroom. De prijs per kilowattuur mag niet negatief zijn, maar kan op papier wel op nul uitkomen. De ACM wil graag de mogelijkheid om een minimumvergoeding op te leggen aan bedrijven die te weinig betalen. Klanten zouden daarmee makkelijker achteraf hun recht kunnen halen.

De terugverdientijd van zonnepanelen neemt door het afschaffen van de salderingsregeling toe naar minimaal 8 tot 9 jaar. Om die termijn te halen zullen huishoudens wel een veel groter deel van hun opgewekte stroom zelf moeten gaan gebruiken. Het is daarbij niet voldoende om bijvoorbeeld vaker de vaatwasser of wasdroger aan te zetten als de zon schijnt, erkennen ambtenaren van het ministerie. Zonder extra investeringen in bijvoorbeeld een thuisbatterij of elektrische auto kan het wel 15 jaar of meer gaan duren voordat een investering in zonnepanelen is terugverdiend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer