OpinieGezondheid en psychologie
Wat we van Abraham Lincoln kunnen leren over verkiezingen

Het zijn de laatste meters richting de finish. Nog drie weken en dan zal bekend zijn wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Hele volksstammen houden zich bezig met het voorspellen van de uitkomst van de verkiezingen door middel van peilingen onder de Amerikaanse bevolking. Met name de peilingen in de zeven ”swing states”, de staten die doorslaggevend zijn voor de uitslag van de verkiezingen, worden nauwlettend in de gaten gehouden. Zullen deze staten rood (Republikeins) of blauw (Democratisch) kleuren? De huidige peilingen bieden weinig duidelijkheid, waardoor niemand zich waagt aan een voorspelling.

Jan-Hermen Dannenberg
beeld RD
beeld RD

Toch is er één Amerikaan die heel duidelijk is in zijn voorspelling wie de verkiezingen dit jaar zal winnen. Allan Lichtman, een 77-jarige hoogleraar geschiedenis aan de American University in Washington D.C., voorspelt dat Kamala Harris als winnaar uit de bus komt. Het interessante is dat de professor geen glazen bol heeft en geen peilingen doet onder de bevolking. Sterker nog, peilingen hebben volgens Lichtman geen enkel nut. Resultaten uit het verleden vormen voor Lichtman een garantie voor de toekomst: van de laatste tien presidentiële verkiezingen voorspelde Lichtman er negen correct.

Het geheim van Lichtman is een wiskundige methode voor patroonherkenning, ontworpen door de Rus Vladimir Keilis-Borok, om aardbevingen te voorspellen. Lichtman ontdekte, door deze methode toe te passen op alle Amerikaanse presidentsverkiezingen, dertien patronen, die hij sleutels noemt en waarmee hij de uitkomst van de verkiezingen voorspelt. De sleutels hebben onder andere betrekking op het charisma en schandalen van de kandidaten, de economie op de korte en lange termijn, sociale onrust en buitenlandse politiek. Als zes van deze sleutels negatief uitpakken voor de regerende partij, dan levert, volgens Lichtman, de tegenpartij de president. Dit jaar pakken de meeste sleutels negatief uit voor Trump. Daarom voorspelt Lichtman dat Kamala Harris de nieuwe president wordt.

Dat veel Amerikaanse christenen hun stem niet aan Kamala Harris zullen geven, kan ik begrijpen, gezien haar liberale ideeën. Maar niet dat dit automatisch een stem op Donald Trump zou moeten betekenen. Wie voor lief neemt dat hij als persoon een charlatan is gebleken, vergeet mijns inziens te veel dat dit grote invloed heeft op zijn beleid. Veel van Trumps voormalige kabinetsleden, inclusief zijn vicepresident Mike Pence, doorzien dit en steunen hem niet meer. De bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 was een regelrechte aanslag op de rechtsstaat en een direct gevolg van Trumps verkiezingsleugens. Het verwarrende beleid van Trump tijdens de coronapandemie en zijn plan om Obamacare, een zorgwet voor minderbedeelde Amerikanen, af te schaffen, laten zien dat de volksgezondheid bij hem niet in goede handen is. Trumps voorliefde voor dictators, zoals Poetin, geven aan dat de Republikeinse Partij niet meer de partij is van Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower en Ronald Reagan.

Waar het serieus misgaat, is wanneer Trump en zijn aanhangers claimen dat ze God aan hun zijde hebben. Zo noemde Trump zichzelf in een gesprek met journalisten, terwijl hij omhoog keek, „de uitverkorene”. Na de eerste mislukte moordaanslag op hem zei Trump: „Op een bepaalde manier voelde ik me heel veilig, omdat ik God aan mijn zijde had.” Het is het middel om criticasters de mond te snoeren. Immers, wie zou het tegen God durven opnemen?

Trump, zijn aanhangers, de huidige Republikeinse Partij en wij allemaal kunnen wat dit betreft veel leren van Abraham Lincoln, de eerste Republikeinse president. Lincoln was president ten tijde van de Burgeroorlog  (1861-1865) tussen de zuidelijke en de noordelijke staten. Hij was er heilig van overtuigd dat slavernij on-Bijbels is, wat door de zuidelijke staten op basis van dezelfde Bijbel werd ontkend. Het meningsverschil leidde tot een gruwelijke burgeroorlog. Aan de vooravond van een grote veldslag probeerde een van Lincolns adviseurs hem gerust te stellen door te zeggen dat hij dankbaar was dat God aan hun kant stond. Lincoln antwoordde hierop: „Sir, mijn zorg is niet of God aan onze kant staat; mijn grootste zorg is of wij aan Gods kant staan, want God heeft het altijd bij het rechte einde.”

God kiest geen kant in een verkiezing; het is aan ons om Zijn kant te kiezen.

De auteur is moleculair bioloog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer