live
Liveblog Midden-Oosten
Rode Kruis opent giro 716 • Hamas-kopstuk gedood bij aanval op Westelijke Jordaanoever

Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Onlineredactie

Advertentie

Belangrijkste weg van Libanon naar Syrië dicht door luchtaanval
ANP

Een Israëlische luchtaanval heeft volgens de Libanese minister van Transport de weg naar de belangrijkste grensovergang naar Syrië geblokkeerd. De weg wordt gebruikt door tienduizenden mensen die Libanon ontvluchten om aan de Israëlische luchtaanvallen op het land te ontkomen.

Minister Ali Hamieh zei dat er door een projectiel vlak bij de grensovergang Masnaa een gat van 4 meter breed in de weg is geslagen. De grenspost Masnaa ligt bijna 45 kilometer ten oosten van Beiroet en op de route van Beiroet naar Damascus.

Rode Kruis opent giro 716 voor hulpverlening in Midden-Oosten
ANP

Het Rode Kruis opent gironummer 716 voor hulpverlening aan mensen in nood in het Midden-Oosten. Volgens het Rode Kruis zijn miljoenen mensen in Gaza, Israël, Libanon, Syrië en de Westelijke Jordaanoever „volledig afhankelijk van hulporganisaties als het Rode Kruis voor voedsel, water en medische zorg”. Er is meer geld nodig om alle mensen te kunnen blijven helpen, zegt de organisatie.

In Libanon leggen de ambulances van het Rode Kruis volgens de hulporganisatie gezamenlijk tienduizenden kilometers per dag af om gewonden te behandelen of om mensen naar ziekenhuizen te brengen. Ook delen hulpverleners daar voedsel, dekens, zeep en tandenborstels uit aan mensen die op de vlucht zijn geslagen. Libanezen zijn onder meer naar Syrië gevlucht. Daar worden ze opgevangen door hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan, de evenknie van het Rode Kruis. Vluchtelingen krijgen daar medische verzorging, voedsel, water en dekens.

„In Gaza, Israël en nu ook Libanon zijn mensen dagelijks bang waar er nu een bom ontploft”, zegt Rode Kruis-directeur Harm Goossens. „Ze vluchten, in de hoop een plek te vinden die wel veilig is. Het is koffiedik kijken hoelang dit conflict nog duurt, maar de gevolgen zijn gigantisch.” Volgens de Rode Kruis-topman verrichten hulpverleners onder „extreme omstandigheden” hulp. „Dat willen we blijven doen en daarom zamelen we geld in. Maar de enige echte oplossing is natuurlijk dat het geweld in het Midden-Oosten stopt. Duizenden burgerdoden en tienduizenden gewonden later kan de politiek niet langer wegkijken. Er moet een politieke oplossing komen voor dit conflict. Niet morgen, maar nu.”

ANP-508700815.jpg
Een ambulance van het Rode Kruis in Beirut. beeld AFP, Ibrahim Amro
Eerste repatriëringsvlucht vanuit Libanon naar Eindhoven
ANP

Op de luchtmachtbasis Eindhoven landt vrijdag een eerste toestel met Nederlanders die worden teruggehaald uit Libanon. Hoeveel mensen er in het transportvliegtuig zullen zitten, wordt volgens Buitenlandse Zaken pas kort voor vertrek bekend.

Er hebben zich ongeveer vierhonderd mensen aangemeld voor repatriëring, meldde het ministerie donderdagavond. Daarvan voldoen inmiddels „ruim tweehonderd” mensen aan de voorwaarden om mee te mogen met de vliegtuigen van Defensie, zei minister Caspar Veldkamp.

IDF: Hamas-kopstuk gedood bij aanval op Westelijke Jordaanoever
ANP

Bij een luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Tulkarm op de Westelijke Jordaanoever is een commandant van Hamas gedood. Dat heeft het Israëlische leger vrijdag gezegd. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid kwamen bij de aanval zeker achttien Palestijnen om.

Hamas-kopstuk Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi was volgens het Israëlische leger verantwoordelijk voor een mislukte aanslag met een autobom, zo meldt de BBC. Daarnaast zou hij zich schuldig gemaakt hebben aan het leveren van wapens.

Een plaatselijke bewoner vertelde aan het Franse persbureau AFP dat de IDF een „cafetaria had geraakt in een gebouw van vier verdiepingen”. Volgens een functionaris van het kamp vond de aanval plaats met een F-16.

Israëlische luchtaanval aan de rand van luchthaven Beiroet
ANP

Een Israëlische luchtaanval vond vrijdag plaats aan de rand van de luchthaven van de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat berichtte een bron bij het Libanese ministerie van Transport en Openbare Werken.

In de buurt van de luchthaven klonken luide explosies. Er was rook te zien en het geluid van straaljagers werd gehoord, zeiden getuigen tegen persbureau Reuters.

Volgens een verklaring die het Libanese ministerie van Volksgezondheid vrijdag deelde, werden bij Israëlische aanvallen op doelen in Libanon de afgelopen 24 uur 37 mensen gedood en raakten 151 personen gewond.

ANP-510034417.jpg
Beirut kort na de de luchtaanval. beeld AFP
Palestijnen melden 16 doden door aanval Westelijke Jordaanoever
ANP

In een vluchtelingenkamp in Tulkarm op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker zestien Palestijnen gedood door een Israëlische luchtaanval. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meegedeeld.

De Israëlische strijdkrachten meldden donderdagavond dat ze een luchtaanval op Tulkarm hebben uitgevoerd, zonder details te delen. De Palestijnse Rode Halve Maan sprak eerder van minstens vijf doden door de aanval.

Nieuw liveblog
ANP

Welkom in dit liveblog! Ook vandaag houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Lees hier het liveblog van gisteren.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer