Binnenland
Jaarlijkse Week Tegen Pesten begint weer

Meer dan 2500 scholen doen volgens de organiserende Stichting School & Veiligheid van maandag tot en met vrijdag mee aan de jaarlijkse Week Tegen Pesten. De slogan van deze editie is ‘Denk FF na, als het om geklets gaat’.

ANP

De impact van (online)pestgedrag en roddels is groot, aldus de stichting. „Dat blijkt ook uit de cijfers van De Kindertelefoon: ongeveer zestig keer per week zoeken kinderen contact met De Kindertelefoon om te praten over roddelen en buitensluiting. Opvallend in deze cijfers: jongens (48 procent) en meiden (52 procent) hebben vrijwel evenveel te maken met het pestgedrag rondom roddelen.”

Roddels, leugens en andere nare berichten die online worden verspreid, maken volgens de stichting dat veel kinderen al „met een knoop in de maag” naar school gaan, waar de pesterijen verder gaan. Wat er online gebeurt is ook vaak juist weer een verlengstuk van wat zich op school of in de klas afspeelt, aldus de organisatie. Voor scholen is het lastig om vat te krijgen op wat er buiten schooltijd online wordt uitgespookt.

Niet alleen de gepeste kinderen hebben problemen door het getreiter, sommige boosdoeners zitten er bij nader inzien ook zelf mee. „We merken bij kinderen die pesten regelmatig dat ze de consequenties van hun acties niet overzien en vastzitten in een groepsproces, waar ze niet zelfstandig uit komen”, zegt Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer