Economie
Waterstofpijp van Noorwegen naar Duitsland komt er voorlopig niet

Het Noorse energieconcern Equinor ziet voorlopig af van plannen om samen met het Duitse RWE een pijpleiding aan te leggen voor het transport van waterstof van Noorwegen naar Duitsland. Het grootste olie- en gasbedrijf van Noorwegen zet het project in de ijskast om een gebrek aan vraag vanuit klanten. Ook zouden het aanbod aan waterstof en huidige regelgeving te wensen overlaten.

ANP

Equinor en RWE presenteerden hun plannen om samen te werken aan waterstofprojecten in januari vorig jaar. Het idee achter de krachtenbundeling was het versterken van de energieonafhankelijkheid van Duitsland. Ook zou de samenwerking de Noorse economie helpen minder afhankelijk te worden van de verkoop van olie en gas.

Een woordvoerder van Equinor heeft laten weten dat de plannen voor de ontwikkeling van nieuwe, voor waterstof geschikte gascentrales wel doorgaan. Maar de zegsman moet wel toegeven dat de inspanningen op dat vlak zich nog in een zeer vroeg stadium bevinden.

Groene waterstof wordt internationaal gezien als belangrijk voor de verduurzaming van de industrie. De brandstof is echter nog niet in grote hoeveelheden voorradig. In Nederland wil Tata Steel bijvoorbeeld op termijn overstappen op waterstof. Maar eerst komt er nog een overgangsfase waarin de staalfabriek aardgas gebruikt in plaats van steenkool.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer