Binnenland
Heinen: ik ga ‘pijnlijke’ btw-maatregel gewoon verdedigen

Minister van Financiën Eelco Heinen gaat het schrappen van het verlaagde btw-tarief op bepaalde cultuur- en sportactiviteiten „gewoon verdedigen”, hoe impopulair het kabinetsbesluit ook is. In het debat over de Prinsjesdagplannen verdedigde geen van de vier coalitiepartijen de maatregel erg vurig en werd duidelijk dat deze vooral is genomen om een financieel gat te dichten.

ANP

„Ja, dat gebeurt dan vaak. De pijnlijke maatregelen zijn van niemand en de mooie maatregelen van iedereen. Dat hoort er een beetje bij”, reageert Heinen daarop. De oppositie greep de kans om met voorstellen komen om af te zien van het plan. Daar ziet de bewindsman voorlopig niets in. „Het is onderdeel van de plannen die wij hebben gepresenteerd en die volgen uit het hoofdlijnenakkoord. Daar is vijf maanden over onderhandeld.”

Heinen benadrukt dat alleen de ChristenUnie een tegenbegroting had gemaakt. De rest „zei alleen maar: draai bezuinigingen terug en geef meer uit”, stelt hij. „Daar kan ik als minister van Financiën niet zo veel mee.” Veel partijen zagen af van een tegenbegroting omdat het Centraal Planbureau deze niet meer doorrekent. Oppositiepartijen kwamen wel met wijzigingsvoorstellen om het verlaagde btw-tarief op sportscholen en concert- en festivalkaartjes in stand te houden. Zij vonden ook andere manieren om de financiën in balans te houden.

Maar volgens Heinen is het verhogen van belastingen een onzekere ingreep om plannen financieel te dekken, omdat heffingen ook effect hebben op gedrag.

Toch doet Heinen de deur niet helemaal dicht voor plannen van de financiële specialisten van oppositiefracties. Over enkele weken gaat hij met hen in debat over de begroting. Daarin zal hij er wel op blijven hameren dat plannen financieel gedekt moeten worden. Eerder werd ook duidelijk dat alle vier van de coalitiepartijen zo’n alternatief plan moeten steunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer