Politiek

„Mantelzorgende eenverdiener betaalt de rekening”

De Nederlandse Vereniging van mantelzorgers, Mezzo, maakt zich ernstig zorgen over de toenemende fiscale achterstelling van eenverdieners. Volgens de organisatie betalen mantelzorgers een rekening juist omdat zij bereid zijn voor een naaste te zorgen.

Redactie politiek
24 May 2018 17:55Gewijzigd op 16 November 2020 13:21
beeld ANP, PIROSCHKA VAN DE WOUW
beeld ANP, PIROSCHKA VAN DE WOUW

Dat stelt Mezzo in een brief die Mezzo donderdagmiddag is gestuurd aan de financieel woordvoerders van de partijen in de Tweede Kamer.

Nederland telt zo’n 4 miljoen mantelzorgers die vanuit een persoonlijke relatie zorg en ondersteuning bieden aan hun naasten, die kampen met de gevolgen van ouderdom, een handicap of een chronische ziekte. Volgens Mezzo blijkt uit recent CPB-onderzoek dat voor een kwart van alle eenverdienergezinnen de keuze om slechts één van beide partners betaald werk te laten verrichten niet vrijwillig is. „Vaak doordat (mantel)zorgtaken en werk niet te combineren zijn.”

De mantelzorgorganisatie stelt dat „mensen in 175.000 huishoudens hierdoor niet alleen geconfronteerd worden met extra zorgtaken voor een gezinslid of naaste, maar ook met een onevenredige belastingdruk. Dit terwijl mantelzorg extra kosten met zich meebrengt.” Mezzo vindt dit ongewenst en vraagt het kabinet daarom om verlichting van de belastingdruk voor eenverdieners, „zodat wordt voorkomen dat mantelzorgers een extra rekening betalen omdat zij bereid zijn voor een naaste te zorgen.”

De Tweede Kamer boog zich juist donderdag in een debat over de positie van eenverdieners. Dit naar aanleiding van de eerder dit jaar verschenen beleidsbrief ”Eenverdieners onder druk” van het Centraal Planbureau (CPB). Eenverdieners met een modaal inkomen (circa 40.000 euro) betalen nu tot ruim 8000 euro meer belasting dan tweeverdieners met exact hetzelfde brutogezinsinkomen. Volgens het CPB is de belastingdruk voor eenverdieners inmiddels zo groot geworden dat „de grenzen van ongelijkheid en doelmatigheid” zijn bereikt. Ook is volgens het Planbureau in geen enkel ander land de belastingdruk voor eenverdienergezinnen zo hoog als in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer