Israël vraagt Nederland om assistentie bij het certificeren van producten uit de Gazastrook. Die kunnen dan worden geëxporteerd naar de Westelijke Jordaanoever en van daaruit naar andere landen. Dat zou veel werkgelegenheid kunnen opleveren voor Gazanen.
Van verschillende kanten kreeg CU-Kamerlid Voordewind dit verzoek. Hij is sinds maandag op werkbezoek in Israël.
Dat land is bereid de export van meer goederen vanuit de Gazastrook toe te laten, zei Voordewind vrijdag vanuit Jeruzalem, als ons land kan helpen bij het controleren en certificeren van de uit te voeren goederen. Nederland heeft veel kennis over bijvoorbeeld voedselveiligheid.
Als het voorstel wordt opgepakt, zouden fabrieken in de Gazastrook veel meer kunnen gaan produceren. Dat zou duizenden banen kunnen opleveren. Bijvoorbeeld voor Gazaanse jongeren. De meesten van hen zitten werkloos thuis. Als zij een baan krijgen, zullen ze minder snel actief worden voor terreurorganisatie Hamas. En als het draagvlak voor Hamas afneemt, komt dat de veiligheid van Israël ten goede.
Voordewind heeft het Israëlische verzoek al gedeeld met collega-Kamerleden; binnenkort bespreekt hij het met minister Blok (Buitenlandse Zaken).
Controle
In Israël sprak hij ook over zijn plan om een corridor aan te leggen tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, zodat Palestijnen van het ene naar het andere gebied kunnen gaan. Israël wil daarmee echter wachten tot Gaza weer onder controle is van de Palestijnse Autoriteit.
Voordewind bezocht tevens een aantal verzoeningsprojecten op het gebied van zorg, onderwijs en sport. Die projecten zijn erop gericht om Joodse en Arabische Israëliërs met elkaar in aanraking te brengen zodat wederzijdse vooroordelen kunnen worden weggenomen.
Korting
Terug in Nederland zal Voordewind opnieuw aandringen op het korten van Nederlandse subsidie aan de Palestijnse Autoriteit. Die betaalt namelijk bonussen aan veroordeelde terroristen in Israëlische gevangenissen. Omdat het Israëlische parlement daarom nu aanwerkt op een korting voor de Palestijnen, hoopt Voordewind dat Nederland dat ook gaat doen.