Buitenland

Spanningen in Syrisch grensgebied raken Israël

De spanning aan de Syrische kant van de grens met Israël liep de laatste dagen zo hoog op dat het Israëlische leger enkele uitkijkpunten op de Golanhoogte afsloot voor burgers. Er kwamen ook projectielen op Israëlisch grondgebied terecht.

Alfred Muller
28 June 2017 18:40Gewijzigd op 17 November 2020 01:59
Ontploffingen aan de Syrische kant van de grens met Israël, maandag, gezien vanaf de Golanhoogte. Israëlische strijdkrachten vuurden meermalen op Syrië nadat projectielen op Israëlisch grondgebied verzijld raakten. beeld AFP, Jalaa Marey
Ontploffingen aan de Syrische kant van de grens met Israël, maandag, gezien vanaf de Golanhoogte. Israëlische strijdkrachten vuurden meermalen op Syrië nadat projectielen op Israëlisch grondgebied verzijld raakten. beeld AFP, Jalaa Marey

Het Israëlische leger nam de maatregel nadat het Syrische leger, voor zover bekend per ongeluk, projectielen had afgeschoten op Israël. Syrische militairen proberen aan hun kant van de grens land te veroveren op rebellen die zich in het grensgebied ophouden.

De incidenten deden zich voor op zaterdag, zondag en maandag. Het Israëlische leger schoot terug. Israëls defensieminister Avigdor Lieberman zei dat zijn land niet de bedoeling heeft een militaire operatie te beginnen. „Maar we zijn ook niet van plan passief te blijven. Per ongeluk of niet, elk incident zal worden beantwoord.”

Reservist brigadegeneraal Nitzan Nuriel, verbonden aan het Instituut voor Terreurbestrijding in Herzliya, wijt de incidenten mede aan de zijn inziens foute tactiek van het Syrische leger. Dat zet de aanval op de rebellen vanuit het oosten in, in plaats vanuit het noorden. In het laatste geval zouden de problemen zich volgens Nuriel niet voordoen.

Syrische soldaten hebben langs de grens met Israël alleen een deel van de berg Hermon in handen. De rest van het gebied is in handen van de door IS gesteunde Yarmuk Martelarenbrigades en het door al-Qaida gesteunde Nusrafront.

Volgens sommige berichten zou Israël de Syrische rebellen steunen, maar Nuriel gelooft dat niet. „De groepen willen niet met Israël worden geassocieerd. Uiteindelijk willen ze Israël helemaal niet accepteren als staat.”

Wel denkt Nuriel dat Iran posities op de Golan in handen wil krijgen, mede om daar bases in te richten om inlichtingen te verzamelen. Of dat plan kans van slagen heeft, hangt mede af van de aanwezigheid van de soennitische rebellengroepen. Zolang die er zijn, zal Iran tegenstand ondervinden. Maar als de Syrische president en het Libanese sjiitische Hezbollahleger het gebied veroveren, wordt het veel gemakkelijker voor Iran. Het is duidelijk dat Israël wil voorkomen dat het Iraanse leger zich in het grensgebied vestigt.

Israël gaat intussen nieuwe hekwerken bouwen op de grens met Libanon om de kans op infiltraties van het Hezbollahleger te verkleinen. In Israël bestaat de vrees dat Hezbollah aanvallen wil uitvoeren op dorpen in Noord-Israël. In 2006 woedde er een oorlog tussen Hezbollah en Israël, na een grensincident. Sindsdien is de grens tussen Libanon en Israël vrij rustig.

Hezbollahtopman Hassan Nasrallah waarschuwde vorige week dat als Israël een aanval uitvoert op Libanon of Syrië er „honderdduizenden” strijders uit de islamitische wereld zich aan zullen sluiten bij de gevechten tegen Israël. Die strijders komen volgens hem uit Irak, Jemen, Iran, Afghanistan en Pakistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer