Maandagavond, halfnegen. De woonkamer in de hervormde pastorie van ds. Breure in Waarder vult zich met jongeren. De predikant schuift met stoelen, schikt een huiselijke kring.
Psalm 99: 2 klinkt –a capella. Ds. Breure bidt. Daarna gaat de Bijbel open, evenals het leerboek ”Aan Zijn voeten”. Gods liefde en Zijn toorn staan vanavond centraal. „Twee eigenschappen van God die zich gespannen tot elkaar verhouden”, trapt de predikant af. „Of niet?”
Verwachtingsvol kijken zijn leerlingen hem aan. „God heeft Zichzelf zo lief dat Hij móét toornen over dat wat Zijn liefde aantast. Een menselijk voorbeeld: hoe meer ik van mijn vrouw houd, hoe erger ik het vind als haar iets aangedaan wordt. Dat krenkt mij. Liefde en toorn vormen dus geen tegenstelling.”
Afdruk
„Ik vind het moeilijk om Gods toorn te ervaren”, bekent Annemarie. „Kun je die afleiden uit iets wat tegenzit? Ik ben eerder geneigd om me te verwonderen over Gods liefde in alles wat goed gaat.”
Ds. Breure bladert in Zijn Bijbel. „Wanneer ervaar ik ten diepste Gods toorn? Als ik mijn zonden belijd bij het kruis van Christus. In Jezus zie ik de rechtvaardige toorn van God over mijn schuld. En die legde de Vader op Zijn eigen lieve Zoon.”
„En daarin toonde God Zijn liefde voor de mens”, concludeert Jeannette. De predikant knikt. „Gods liefde en Zijn toorn komen samen bij het kruis. Golgotha is het brandpunt. God gaf Zijn Zoon voor zondaren, en tegelijk straft Hij de zonden, door Zijn Zoon de schuld te laten dragen.”
Ds. Breure kijkt de kring rond. „Elke eigenschap van God geeft een afdruk, een beleving, in je hart. Als je God in Christus leert kennen, ga je dus iets van Zijn toorn ervaren. Al gaat alles in je leven voor de wind. Niet aan omstandigheden, maar aan het kruis van Christus lees je Gods liefde en toorn af.”
Twee woorden
„Hoe is dat voor jou? Hoe ken jij God?” De persoonlijke vraag van de predikant maakt indruk. Gerianne peinst. Nadenkend zweeft haar pen boven haar aantekeningenschrift. „Als u over Gods liefde preekt, verlang ik daarnaar. Ik wil liever niet horen over Gods toorn. Terwijl ik weet dat God de zonde straft.”
Lotte en Lisanne knikken. Herkenbaar. „Een mens hoort graag over Gods liefde preken”, weet hun predikant. „Wordt al snel kriebelig als het naar zijn idee te veel over hel en verdoemenis gaat. We moeten echter altijd met twee woorden spreken. De Heere is genadig en barmhartig, maar ook heilig en rechtvaardig. Lees daarom de hele Bijbel; niet alleen Mattheüs, maar ook Micha.”
De predikant bladert terug naar het Oude Testament. „God oordeelt niet zonder profetie. Dat Hij Zijn toorn aankondigt, doet Hij uit liefde. Om jou te waarschuwen.”
Uniek
Even valt een stilte. De statige staartklok tikt gestaag de seconden weg. „Begrijpen jullie het?” controleert de predikant. „Gods toorn en liefde komen voort uit Gods rechtvaardigheid. Hij is rechtvaardig. Oók als hij mij voorbij zou gaan. Juist omdat ik de toorn heb verdiend, verwondert elke druppel van Gods liefde me.”
En die liefde is uniek, benadrukt ds. Breure. „Jullie kunnen van een jongen of meisje gaan houden, omdat je iets in de ander ziet. God ziet een verdorven mens die niets te bieden heeft. En toch heeft Hij zondaren lief, al voor ze Hem zoeken.” De formulering dat God van mensen houdt, verkiest de predikant daarom niet. „Ze geeft een heel zwakke en scheve weergave van de unieke en grondeloze liefde die God heeft voor Zijn kinderen.”
De staartklok slaat tien keer. Handen worden gevouwen. Niet alle vragen zijn beantwoord. Maar de kern is geraakt.
----
In samenwerking met het Hervormd Jeugdwerk (HJW) besteedde Puntuit deze week aandacht aan het thema ”Geloven”. Alles nog eens teruglezen kan hieronder. De redactie hoort ook graag je reactie op de serie artikelen.
- Interview Ds. Zuijderdijn: Geloven in verzoening
- Annieke en Arjan over de levensvraag: Wie is Jezus voor jou?
- Hoe leg je uit wat geloven is (Puntuit bezocht Pieter Zandt in Kampen)
- Ds. J. A. van den Berg beantwoordt jouw vraag over geloven