De predikant van de hervormde gemeente in Nieuw-Lekkerland pakt de Bijbel erbij als hij de vraagt krijgt wat geloven precies is. „Ik houd er niet van om allerlei kreten te slaken. Laten we gewoon kijken wat de Bijbel zegt. Hier, in Hebreeën 11 bijvoorbeeld: „Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt en een bewijs van de zaken die men niet ziet.” Wil je een nog duidelijker antwoord? Lees dan vraag 21 van de Heidelbergse Catechismus. Dat is heldere taal.”
Waarin moet ik eigenlijk geloven?
„In de verzoening met God door Christus, gewerkt door de Heilige Geest. Je ziet: de drie goddelijke Personen krijgen hier een eigen plek. Te veel accent op de Geest is niet goed, te veel accent op Jezus ook niet. Je wordt verzoend met een drie-enig God.”
Geloven is zo moeilijk...
„Dat kan ik me voorstellen. De reden hiervan ligt in Genesis 3. Daar fluisterde de duivel in Eva’s oor: „Geloof in jezelf.” En dat hebben Adam en Eva gedaan, omdat ze hoger wilden zijn dan God. Dat is ook ónze zonde. De maatschappij roept het je ook toe: Geloof in jezelf, wees met jezelf bezig! Je ziet het ook aan uit het verband gerukte Bijbelgedeelten waarin de nadruk ligt op: „ik moet geloven.” Het is altijd een spanningsveld van 100 procent genade, maar ook 100 procent eigen verantwoordelijkheid. Het echte, ware geloof leert je om alles, maar dan ook alles van jezelf los te laten. En dan is het zo eenvoudig, dan gaat het vanzelf.”
Eenvoudig? Hoe dan?
„Omdat de Heilige Geest je laat zien dat de inhoud van echt geloven buiten jou ligt. Aan jouw kant is het volstrekt onmogelijk. Het ligt in een Ander, Die het geloof in je werken wil. Dan geloof je in Christus, met de nadruk op het woordje in. Zijn gerechtigheid is als een kleed dat je niet zelf aantrekt, maar dat je aangetrokken wordt door de Heilige Geest. Ook moeten jongeren beseffen dat geloof er niet zomaar is. Het is een proces dat langzaam doorgaat, dat groeit.”
Het begint klein en eindigt groot?
„Aan de ene kant wel. Er zijn jongeren die niet kunnen zeggen dat ze op een bepaald moment zijn gaan geloven, maar wel het verlangen hebben om de Heere te dienen. Dan denk ik: „Daar is God in bezig.” Of dat niet wat ruim klinkt? Ach, we moeten als ouderen oppassen niet zomaar alles weg te slaan. Aan de andere kant: op de school van de Heilige Geest ga je niet van groep 0 naar groep 8, maar van groep 8 naar groep 0. We moeten zo veel afleren. En tegelijk Hem leren kennen en leven uit de kracht van Zijn opstanding.”
Er zijn veel verschillende denkbeelden over geloven. Hoe kan dat toch?
„Veel jongeren, maar ook ouderen, denken dat het of bekeerd, of onbekeerd is. Dat is een misvatting. Pas als je levend gemaakt bent door Gods Geest begint de echte bekering. En dat is een steeds terugkerend iets: dagelijkse bekering. Daarnaast kijken jongeren graag naar elkaar en gaan zichzelf vergelijken. In geestelijke dingen is dat niet zo verstandig, want God is vrij in Zijn manier van werken. Hij roept iedereen weer anders, al zijn er wel algemene kenmerken te noemen. Denk aan kennis van je zonden, het haten ervan, het vluchten tot God in Christus.”
Hoe kan ik weten of ik echt geloof?
„Ook hier kan ik weer allerlei dingen gaan roepen, maar laten we het eenvoudig houden. Als je niet meer zonder Christus leven kunt en alles van Hem verwacht, dan is je geloof echt. Het is niet meer en niet minder.
Wat is voor u de mooiste belofte uit de Bijbel als het om geloven gaat?
„De bekende tekst uit Johannes 3:16: „Want alzo lief heeft God de wereld gehad...” Tegelijk vraag ik jonge mensen niet alleen deze tekst, maar ook Genesis 3:15 uit het hoofd te leren. De moederbelofte uit het Oude Testament en Christus’ woorden uit het Nieuwe Testament gaan samen op.”
----
In samenwerking met het Hervormd Jeugdwerk (HJW) besteedt Puntuit tot en met zaterdag aandacht aan het thema ”Geloven”. Reageren hieronder op dit artikel. Twitteren kan ook, gebruik dan #puntuitgeloven.