Hoe leg je aan niet-christenen uit wat het verschil is tussen geloven en gelovig zijn?
„Je stelt een belangrijke vraag. Het is mogelijk om met je verstand te geloven dat iets waar is, maar intussen met je hart er niet op te vertrouwen en naar te leven. Probeer hun dat uit te leggen. Je kunt bijvoorbeeld geloven dat je in Amsterdam 1000 euro kunt krijgen, maar je vindt het niet belangrijk genoeg om op reis te gaan.
We gebruiken gelovig zijn vaak voor mensen die aangesloten zijn bij een of andere kerk. Geloven is een werkwoord en heeft iets in zich van daadwerkelijk met je hart eruit leven. Echt geloof is het vertrouwen op Christus om door Hem zalig te worden. Dat betekent dat je gaat inzien dat je zelf de nood en schuld niet kunt oplossen. En dat je ziet dat Hij het wel kan en wil! Van Hem verwacht je het.”
Wat voor plaats heeft het verstand in het geloof?
„De Heere wil ook ons verstand hebben en gebruiken. In de Bijbel laat de Heere ons nadenken. Kijk maar naar Romeinen 5:10: „Want indien wij, vijanden zijnde, verzoend zijn door de dood Zijns Zoons, veel meer zullen wij, verzoend zijnde, behouden worden door Zijn leven.” Dat is duidelijk een bemoediging waar je over na moet denken.
Maar door onze zondige hoogmoed zijn we geneigd het verstand boven het Woord te plaatsen. Dan gaat het hopeloos mis. Het geloof gaat verder dan het verstand. Wat het verstand niet kan bevatten, leert het geloof te aanvaarden. Het is genade als God ons zo nederig maakt dat we onvoorwaardelijk buigen onder Zijn Woord.
Als je rationeel ingesteld bent, bedenk dan hoe nietig wij mensen zijn. Veel wetenschappelijke zekerheden hebben wij mensen moeten herzien. Maar bedenk ook hoe groot, alwetend en almachtig God is. Bid vooral om de Heilige Geest. Die laat de heerlijkheid van het werk van Christus voor zondaren zien. Dan breken onze trots en inbeelding en wordt Christus onze wijsheid.”
Heel vaak hoor je: je moet geloven. Maar dat kun je zelf toch niet?
„Het geloof is een werk van de Heilige Geest in het hart. Maar dat betekent niet dat wij dit maar moeten afwachten. Geloven is vertrouwen. Hoe kun je iemand gaan vertrouwen? Als je die persoon leert kennen en als hij of zij dan betrouwbaar blijkt te zijn. Het is nodig dat je God leert kennen. God maakt Zich bekend in Zijn Woord. De Heilige Geest gebruikt dat Woord om in jouw hart het vertrouwen te wekken. Je gaat dan zien dat God jou daadwerkelijk zalig kan en wil maken door Christus. Je gaat ook zien wie je zelf bent en dat je een Verlosser nodig hebt. De Heere wil al jouw zonden vergeven zonder dat je daar zelf iets aan hebt bijgedragen. Je hebt het niet verdiend, maar krijgt het uit genade!”
Hoe kom ik tot Christus? Mag ik daarvoor biddend vertrouwen op bepaalde teksten in de Bijbel, zoals de priesters eerst hun voeten in de Jordaan moesten zetten (vertrouwen), waarna er een pad kwam? Het voelt leeg als ik deze teksten bid en ik heb dat vertrouwen niet van mezelf.
„Geloven is het vertrouwen van het hart om als een arme zondaar te leven uit het betalende werk van Christus. Als je komt tot Christus om door Hem vergeving en vrede met God te ontvangen, is dat hetzelfde als geloven.
Je ervaart het als leeg om de teksten wel te bidden, maar het vertrouwen te missen. Laat het dan toch niet achterwege! Maar laten die woorden een gebed zijn tot de levende God om de Heilige Geest. God heeft beloofd de Geest te geven op het gebed. Worstel met Zijn Woord en beloften om de inhoud te ontvangen. Luther zei het mooi. We moeten met het Woord doen als bij het eten van een noot. Zo lang erop kloppen tot het opengaat en we de vrucht kunnen genieten.
Ja, ik geloof dat we onze voeten in de Jordaan moeten zetten. Er komt een psalmregel op in mijn gedachten: „Gij die God zoekt in al uw zielsverdriet, houdt aan, grijpt moed, uw hart zal vrolijk leven.” Als je zo je laat leiden en onderwijzen door de Heere, zul je niet beschaamd worden!”
Als ik mag geloven dat de Heere in mijn leven is gekomen, hoe kan het dan dat ik soms in de kerk zo weinig zegen ervaar, evenals aan het heilig avondmaal?
„Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ervaren van weinig zegen in de kerk. Laten we beginnen met de oorzaak bij onszelf te zoeken. Hoe ga ik op naar de kerk en wat verwacht ik er te ontvangen? Als het goed is, mogen we daar door het geloof Christus ontvangen. Dat is rijk! De Heere kan op een bijzondere manier tot onze ziel spreken. Maar het fundament van onze zaligheid ligt in het profetische Woord, dat zeer vast is.
Toch kan het voor een tijd donker zijn in ons hart. Het kan komen door zonden die we aan de hand houden. Er kunnen ook beproevingen van buitenaf zijn. Ook kan God tijden van gemis gebruiken om ons te leren wie we zelf zijn en wie Hij is. En bedenk wat staat in Hab. 2:3b: „Zo Hij vertoeft, verbeid Hem, want Hij zal gewisselijk komen, Hij zal niet achterblijven.”
----
Lees ook de andere artikelen die deze week verschenen rond het thema ”Geloven”.
- Interview Ds. Zuijderdijn: Geloven in verzoening
- Annieke en Arjan over de levensvraag: Wie is Jezus voor jou?
- Hoe leg je uit wat geloven is (Puntuit bezoekt Pieter Zandt in Kampen)