In de aula gaan de hamburgers –letterlijk en figuurlijk– als warme broodjes over de toonbank. Tegen een muur zitten Nienke, Jacolien en Pauline te genieten van hun tussenuur én hun snack. Hoe zij het christelijk geloof aan anderen zouden uitleggen? Ze giechelen wat. „Geen idee”, klinkt het. Toch doet Pauline een poging. „Dat alles wat in de Bijbel staat klopt en dat je erop mag vertrouwen dat het waar is.”

Marieke komt aanlopen met een broodje hamburger. Haar hulp wordt meteen ingeroepen. Marieke heeft al snel een antwoord klaar. „Ik zou zeggen dat het geloof het vertrouwen is dat God er altijd voor mij is.”

Even verderop viert ook Elizabeth haar vrije uurtje met de dopjes van een mp3-speler in haar oren. Ze zegt het moeilijk te vinden om voor het geloof uit te komen. Ze voelt dat het wringt met wat ze nog meer doet. „Ik heb wereldse vrienden en luister graag naar popmuziek. Eigenlijk kan zoiets niet samengaan.”

Godsdienstdocent Johan Schouls gooit speciaal voor Puntuit zijn programma om. Het eerste gedeelte van zijn les maatschappijleer voor klas 4 vwo wordt gewijd aan een gesprek over geloven.

Schouls komt met een casus op de proppen. Op de Pieter Zandt krijgen vwo 6-leerlingen de mogelijkheid om in drietallen naar het Almere College in Kampen te gaan. Daar discussiëren en spreken ze met de onchristelijke scholieren over hun overtuiging. Schouls: „Stel je voor dat jij daar staat. En dat jij je moet verantwoorden, dat je moet uitleggen waar je voor staat. Je zult vragen krijgen als: „Jij gelooft, maar wat houdt dat in en wat betekent het voor jou?” Wat zou je de onkerkelijke jongeren antwoorden?”

Even blijft het stil in de klas. Maar dan gaan er enkele vingers de lucht in. Lilian trapt af. „Geloven is vertrouwen dat God bestaat. Hij zorgt voor je.” Willeke vult aan: „Dat Jezus is opgestaan en dat de Bijbel waar is.”

„Ja, maar wat maakt de Bijbel nu meer dan een ander boek? Ik lees ook wel eens wat”, speelt Schouls een leerling van het Almere College. Daar zijn de vwo’ers het snel over eens: God spreekt tot mensen door middel van Zijn Woord. Hoe dat dan werkt? Opnieuw Willeke: „Dan lees je de Bijbel alsof de boodschap tot jou persoonlijk komt.”

De kernboodschap van de Bijbel in een paar zinnen zeggen, blijkt lastig te zijn. Weer is het even stil. Lenny verwoordt het zo: „God is Liefde. Hij heeft Jezus gezonden als Verlosser. Het geloof in Jezus als Zaligmaker is nodig.”

„Zijn er ook wel eens momenten dat het lastig is om te geloven?” vraagt Schouls. Iris vindt vooral dat geloven soms een beetje vaag is. „Het geloof is lastig, juist omdat het een geloof is. Het is niet tastbaar. Je ziet het niet.” Martin: „Maar toch voel je door het getuigenis van de Heilige Geest in je hart dat het waar is.”

Na afloop van het gesprek vraagt Schouls de klas wie van hen –als het eenmaal zo ver is– de confrontatie met de leerlingen van het Almere College zou willen aangaan. Van de ruim dertig leerlingen steken er tien hun vinger omhoog.

Waarom anderen hun vinger niet opstaken? Roelien: „Je moet goed weten waar je voor staat,= en dat ook nog eens goed onder woorden kunnen brengen. Ik denk dat ik dat nog niet kan.” Schouls: „Gelukkig heb je nog een paar jaar om je voor te bereiden. Dus wie weet.”

In samenwerking met het HJW besteedt Puntuit tot en met zaterdag aandacht aan het thema ”Geloven”. Reageren kan op puntuit.nl/geloven. Twitteren kan ook, gebruik dan #puntuitgeloven.