Met een schok word je wakker. Je kijkt verdwaasd om je heen en je weet even niet waar je bent. Je hoort kinderen huilen, mensen tegen elkaar roepen en auto's toeteren. Om je benen kleeft een vochtige grijze deken die waarschijnlijk al door tien andere mensen is gebruikt; hij ruikt zuur.
Waarom maken zo veel vluchtelingen de levensgevaarlijke tocht naar Europa? Gerdien Kramer (23) en Pieter van Slooten (20) uit Urk wilden graag een antwoord op deze vraag. Ze trokken een middag op met de Iraanse Syros Saidi (44). Vanwege politieke redenen moest hij op de vlucht slaan en zijn vrouw en kinderen achterlaten. Inmiddels woont hij vijftien maanden in huis bij de familie De Jong in Urk.
Tussen de duizenden vluchtelingen die Europa binnen komen, zitten veel gelukszoekers. Of is het onzin om over gelukszoekers te spreken? RD-buitenlandredacteur Mark Wallet vindt van wel.
Wat doe je als een vluchteling je vraagt om te bidden voor een asielstatus, terwijl je weet dat de kans daarop klein is? Voor dergelijke dilemma's kwam Jarieke van de Vliert (24) uit Vaassen te staan, tijdens haar stage bij stichting Gave.
De Syrische vluchteling die onderuit werd geschopt door een Hongaarse cameravrouw, is 'geadopteerd' door een voetbalacademie in de Spaanse hoofdstad Madrid.
In een jaar tijd veranderde haar visie op asielzoekers drastisch. Alies van Ark (25) uit Elspeet zag ze eerst liever gaan dan komen. Nu klopt er vanbinnen een hart vol mededogen voor de vluchteling.
De Hongaarse cameravrouw van N1TV die eerder deze week voor veel ophef zorgde door vluchtelingen te schoppen, heeft excuses aangeboden. In een brief aan een Hongaarse krant zegt ze spijt te hebben van wat er is gebeurd. 'Ik ben geen harteloze racist die kinderen schopt.' Ze zegt nog in schock te zijn.
Kinderen worden op de wal getild, mannen juichen en omhelzen elkaar. Enkele vrouwen stappen met tranen in hun ogen op Griekse bodem. Opnieuw heeft een groep van zestig bootvluchtelingen het eiland Lesbos veilig bereikt.
Het christelijke echtpaar Jurrien en Janet ten Brinke uit Apeldoorn startten de actie 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling'. Intussen is het aanmeldformulier meer dan drieduizend keer ingevuld.
De foto van een aangespoeld, verdronken kind schokt de wereld. Op social media wordt ook heftig gereageerd. Hieronder een selectie van reacties.
Subthema 'Vluchtelingen'
Over oorlog, vluchten en gastvrijheid.