Blauwgrijze rook kringelt omhoog als de soldeerbout van Joas van der Eerden (17) het tin raakt dat zijn neef Justin Witjes (16) er zachtjes tegenaan duwt. Een druppel vloeibaar metaal hangt nu boven de HPlaptop die Joas hoopt te kunnen repareren. Voor het goede doel en tegen elektronisch afval.
Dit jaar viel Earth Overshoot Day al op 2 augustus. Op die dag hadden we alle voor dit jaar duurzaam beschikbare grondstoffen opgebruikt; de rest van het jaar zijn we als mensheid bezig de aarde uit te putten. Zijn de Bijbel en het christelijk geloof niet in belangrijke mate schuldig aan de ecologische crisis?
Milieumonster, klimaatkanjer, gemiddeld groen of een vette verkwister? Jelle Wielink (13) uit Kamperveen heeft 'af en toe' wel wat weg van die laatste categorie, geeft hij eerlijk toe.
Een bezoek aan een interieurwinkel, boekhandel of speelgoedwinkel is ongezond voor je portemonnee. Duurzaam is het evenmin. De vriendinnen Christine (14), Naomi (15), en Heleen (15) doen het anders. Ze krijgen ieder 15 euro van Puntuit en duiken daarmee in de wereld van gebruikte spullen.
Was jezelf in de rivier, ga lopend naar je afspraken en kweek boontjes in de achtertuin. Dan ben je pas écht milieubewust.
Hoe leef je duurzaam? Een tiental jongeren 'en wat dertigplussers' kreeg zaterdag antwoord op die vraag bij de WoesteLand Academie in Arnhem.
Al als 10-jarig meisje was Merel Deelder (29) vegetariër. "En daar was ik heel fanatiek in." In 2013 startte ze samen met Eva Froger het bedrijf De Achtertuin dat trainingen en workshops aanbiedt over duurzaamheid. Haar drive: mensen inspireren om beter om te gaan met de aarde.
In deze tweede aflevering van ons reisverslag reizen we mee naar het platteland van Oeganda. Op deze dag bezoeken wij een groot landbouwbedrijf in de omgeving van de hoofdstad.
Vier studenten reizen deze week met Woord en Daad naar Oeganda in het kader van MP Watch. Zij onderzoeken hoe besluiten van Nederlandse politici mensen in Oeganda raken, en of dit beter kan. Vandaag schrijft Alette Paul (22) over de eerste dag van het bezoek.
Hoe ga je als ouders om met een 14-jarige puberdochter die al haar zakgeld wil besteden aan de aanschaf van dure laarzen? Hoeveel spaargeld hoort je kind te krijgen? Het zijn enkele dilemmas rond financiële opvoeding. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) leven er onder ouders veel vragen over dit thema.
Subthema 'Duurzaamheid'
Over een christelijke omgang met de schepping.