Vier studenten reizen deze week met Woord en Daad naar Oeganda in het kader van MP Watch. Zij onderzoeken hoe besluiten van Nederlandse politici mensen in Oeganda raken, en of dit beter kan. Vandaag schrijft Arco Vuik (23) over de tweede dag van het bezoek:

Het familiebedrijf Sulma Foods is in 2001 opgericht en houdt zich bezig met het produceren, verpakken en exporteren van vers en gedroogd fruit en groenten. Sulma Foods is een bedrijf werkt nauw samen met bijna 300 kleine boeren. Het bedrijf helpt hen door een gedeelte van hun oogst voor een goede prijs op te kopen. Ze helpen de boeren met het regelen van leningen bij banken. Ook trainen ze de boeren, om hen te leren op een betere manier te produceren.


Tevredenheid over Nederlandse aandacht voor landbouw in Oeganda


De directeur van Sulma komt in maart naar Nederland om onder meer met minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking te praten. Hij is erg te spreken over de aandacht die Nederland in Oeganda heeft voor de landbouw.

De omgeving van het bedrijf heeft een prima klimaat voor landbouw: er kunnen veel gewassen verbouwd worden. De boeren waar Sulma Foods mee werkt, produceren bijvoorbeeld honing, ananas, aardappelen, avocado’s, bananen, mango’s, passievrucht, rode pepers en kruiden.

Als wij na een aantal uur rijden, aankomen bij het bedrijf, worden wij hartelijk ontvangen door de manager en een aantal medewerkers. Zij vertellen over de uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken hebben. Bijvoorbeeld over de hoge kosten om hun producten met het vliegtuig naar Europa te brengen. Ook zijn de kosten van training van boeren en de aanleg van een waterreservoir hoog.

Tijdens ons bezoek komen de thema’s klimaat en duurzaamheid ook aan de orde. Sulma Foods heeft namelijk te kampen met de gevolgen van klimaatverandering. De manager van het bedrijf vertelt ons dat er de laatste jaren veel lange droge periodes zijn. En als er regen valt, is het vaak in de vorm van harde hoosbuien. Dit maakt de productie van groente en fruit een stuk ingewikkelder. Vandaar de noodzaak om een waterreservoir aan te leggen voor de periodes dat er watertekort is.

Sulma Foods is ook een bedrijf dat zich inzet voor duurzame landbouw. Een groot gedeelte van de productie is biologisch. De producten kunnen met een keurmerk verkocht worden in Europa omdat daar steeds meer vraag is naar deze producten.

Zo zien we dat enerzijds klimaatverandering en anderzijds winstgevende duurzame productie realiteit zijn op het Oegandese platteland.

We sluiten het bezoek af bij een van de boeren die voor Sulma produceren. Hij laat ons vol trots zijn mooie akker met ananasplanten zien. Sinds hij samenwerkt met Sulma Foods gaat het erg goed met zijn bedrijf. Hij laat ons meegenieten van een paar van zijn heerlijke ananassen. Zo zoet en sappig hebben we ze ons leven lang nog niet gegeten. En dat komt goed uit tijdens deze warme dag.

De komende dagen gaan we nog vaker op pad. Tot en met zaterdag komt er elke dag een verslagje op deze site en op de site van Woord en Daad.

Op de foto: Arco Vuik bezoekt een ananasboer in Oeganda.